Međimurje Press
Županija

Otvoren ekocentar MEĐIMURJE MALO jedinstven u Hrvatskoj

DOBRO DOŠLI U MEĐIMURJE

Doseg vrhunske interpretacije kulturne i prirodne baštine Međimurja

U zgradi Međimurske palače turizma danas je otvoren  Centar za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“. Službeno ga je otvorila državna tajnica Ministarstva turizma Sandra Herman, uz nazočnost saborske zastupnice Boške Ban Vlahek, zamjenike predsjednika Skupštine Međimurske županije Drage Glavine i Stjepana Makovca, župana Matije Posavca, zamjenika župana Josipa Griveca, pročelnika Darka Radanovića, direktora TZ Međimurske županije Rudija Grule te brojne novinare.

 

Ekomuzej Međimurje malo jedinstven je projekt u Hrvatskoj od izuzetnog značaja za stavljanje u funkciju turizma kulturne, materijalne, nematerijalne i prirodne baštine ne samo Međimurja, već i Hrvatske.  Prvi takav muzej u Hrvatskoj instaliran je u mjestu Poreč za sam prostor grada, a naš Međimurje Malo prvi je u državi koji obuhvaća čitavo Međimurje. U svijetu dosad je uspostavljeno nešto preko 300 sličnih muzeja čiji je predvodnik bila Francuska. Eko muzeji su dislocirani i fragmentirani i djeluju na velikim prostorima. Razlika između klasičnih muzeja što kulturna i prirodna baština ne izlazi iz lokacije koja je izvorna i ne stavlja u druge prostore.

Ekomuzej projekt je koji je zacrtan u planovima razvoja turizma Međimurske županije u 2016.godini i uz suport Turističke zajednice Međimurske županije i Ministarstva, danas pušten u funkciju.

Ovim projektom zaokružena je još jedna vrijedna turistička ponuda Međimurja, kroz tradiciju Međimuraca, uz 11 interpretacijskih centara. Vrijednost je to ulaganja u turizam Međimurja kroz protekle godine od čak 70 milijuna kuna.

Malo tko je znao što znači ekomuzej koji turiste šalje na teren. Uključene su bile sve jedinice lokalne samouprave, ali i europski fondovi, sve u namjeri jačanja kontinentalnog turizma, a Međimurska županija uz kvalitetu svih aktera ima jedinstveni ekomuzej u Hrvatskoj.

U Palači turizma koja je polazišna osnova projekta,  grupe ili pojedinci ulaznicama mogu kroz segmente ODNAVEK, SVETEC, MELIN, MATUL, STEINER, BECIKLIN, POZOJ, ZLATO, POPEVKA i JESTI I PITI  doživjeti sve ono što nudi Međimurje malo uz vrhunsku multimedijalnu digitalnu i interaktivnu opremu gotovo jedinstvenu u svijetu. Nakon toga, organizirano se uputiti u odredišta koja sami odaberu diljem kraja između Mure i Drave.

 

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja