medjimurjepress@gmail.com

Pet županija bilježi najveći pad nezaposlenosti, među njima Međimurska

Krajem rujna bilo je registrirano 112.376 nezaposlenih osoba, što je 13,9 posto manje od prošlogodišnjeg rujna. Stopa registrirane nezaposlenosti je bila svega 6,7 posto. Najveći pad nezaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je u Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a gleda li se odnos ovogodišnjeg rujna i onoga prije tri godine, tada je taj pad bio najveći u Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj i Međimurskoj županiji.

Prema današnjim podacima, 6.11., na Zavodu je 122.812 nezaposlene osobe, pa je očito kako sa završetkom sezone raste i broj prijavljenih na burzi, ali opet puno manje u odnosu na prijašnje godine. Treba uzeti u obzir da i sezona može iskriviti prave podatke po županijama tj. dati krivu sliku stanja, kao i odljev ljudi izvan zemlje i njihovo brisanje s evidencije, no, bez obzira, gleda li se godišnji tijek rasta zaposlenosti i nezaposlenosti u Županijama u našoj analizi, tada ti podaci pokazuju da je uz pad broja nezaposlenih, rastao i broj zaposlenih, iako ne istom dinamikom u svim županijama.  Zanimljivo je i da su među prvih pet, sve županije Kontinentalne Hrvatske, a u prvih deset tek je Primorsko-goranska jedina koja dolazi iz Jadranske Hrvatske.

Međimurska županija: Sufinanciranje kamata i ulaganja, turističkih projekata…

– Međimurska županija u suradnji s lokalnom samoupravom, razvojnim agencijama, tehnološkim parkom, komorama, obrazovnim sektorom intenzivno radi na programima i projektima potpore gospodarstvu i ta sinergija daje rezultate.  Iz proračuna Međimurske županije intenzivno se izdvajaju sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva, posredno time utječe se  i na povećanje zaposlenosti. Sredstva koja su poduzetnicima dostupna u posljednjim godinama su: sufinanciranja kamata za kredite, sufinanciranje izrade natječajne dokumentacije, sufinanciranje u ulaganja u osnovnu imovinu, te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, informiranja i savjetovanja o dostupnim instrumentima financiranja, inkubaciji poduzetnika početnika, sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma, provođenje programa potpora za samozapošljavanje, potpore i pomoći poljoprivrednim proizvođačima itd –  kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dulji niz godina provodi se stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, a svakako valja istaknuti i projekt „Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ s kojim se oformila  javna istraživačka ustanova u vlasništvu Međimurske županije u kojoj će istraživači i znanstvenici provoditi istraživačko razvojne projekte u suradnji s poduzećima iz Međimurja i SZ Hrvatske. Međimursko veleučilište provodi projekt „Centar održivog razvoja“, te je u pripremi projekt osnivanja i djelovanju Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u obrazovnom sektoru strojarstva.

(župan.hr)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*