Međimurje Press
Županija

Podaci Instituta za financije o transparentnosti županije, gradova i općina u Međimurju!

Proračunska transparentnost općina, gradova i županije za razdoblje od studenoga 2019. do travnja 2020. godine

Međimurska županija dobila je ocjenu 4 iako je prethodnih godina imala peticu. Naime, kako se navodi izostao je proračunski vodić za građane. Kako kažu u županiji radi se o tehničkoj pogrešci pri prijenosu dokumenata na stranice. Riječ je o formatu koji sustav nije podržao i koji iako postavljen, nije bio vidljiv.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

Među međimurskim gradovima petice za transparentnost dobili su Prelog i Mursko Središće, dok je Čakovec ocijenjen četvorkom. Što se pak općina tiče, petice je dobilo 11 međimurskih općina, odnosno 50 posto: Dekanovec, Donji Vidovec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Selnica, Sveta Marija, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec. Četvorke su dobile općine Belica, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Goričan, Gornji Mihaljevec, Podturen, Sveti Juraj na Bregu i Sveti Martin na Muri i Općina Pribislavec na svojim je stranicama objavila tri dokumenta, dok je samo jedna općina, Strahoninec, na stranicama u referentnom razdoblju imala dva dokumenta, to jest, manje od zakonskog minimuma.

Napomenimo da se razina transparentnosti provodi kroz pet elemenata: godišnji izvještaj, izglasani poračun, polugodišnji izvještaj, priejdlog proračuna i proračunski vodič.

(mp)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja