Polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom

Obljetnica junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog i Sigetske bitke 1566.

Grof Nikola IV. Zrinski (na mađarskom: Zrínyi Miklós) (Zrin, oko 1508 – Siget (7.rujna 1566), hrvatski državnik i vojskovođa, jedan od najslavnijih velikana hrvatske i mađarske povijesti, član velikaške obitelji Zrinski.

Nikola Šubić Zrinski, prema nekim povjesničarima Nikola Zrinski – Sigetski, Nikola Zrinski stariji ili pak Nikola (IV.) Zrinski (jer je u rodoslovlju obitelji Zrinski četvrti po redu s tim imenom), bio je sin Nikole III Zrinski i krbavske kneginje Jelene Karlović sestre (kasnijeg) hrvatskog bana Ivana Karlovića.

Nikola je ratovao protiv Turaka još od svoje rane mladosti i prošao kroz mnogobrojne okršaje. Kao vješt vojnik istaknuo se već u svojoj 21. godini u obrani BečA 1520.  car Karlo V. nagradio ga je tada konjem i zlatom. Osobito se proslavio 1542. godine kad je s 400 Hrvata spasio Peštu od sigurne propasti. Građani i suvremenici su naveliko slavili njegovo junaštvo, govoreći da ga je sam Bog poslao. Zbog njegovog junaštva i Jurišićeve potpore, kralj Ferdinand I. ga je 24. prosinca 1542. izabrao za hrvatskog bana.

Dana 17. lipnja 1543. godine oženio se Katarinom Frankopan sestrom kneza Stjepana Frankopana Ozaljskog. U tom braku rodilo se mnogo djece, od kojih je najpoznatiji Juraj IV Zrinski. Među Nikolinim potomcima najznačajniji su njegov unuk Juraj V Zrinski te praunuci Nikola i Petar.

Kralj je Nikoli, za njegove vojne zasluge, darovao Međimurje s utvrđenim gradom Čakovcem koje se od 1543.godine nalazi u posjedu porodice Zrinski, sve do njihova izumiranja (krajem 17. i početkom 18. stoljeća).

Za vrijeme svoga banovanja, Zrinski je spasio “ostatke ostataka” hrvatskog kraljevstva od sigurne propasti. Uspješno je ratovao i dobio velik broj bitaka. Godine 1556. Zrinski se odrekao banske časti, te je savjetovao kralju Ferdinandu I da postavi Petra Erdődya za novog bana. Kralj je teška srca ispunio zahtjev Zrinskog, ali mu je ipak udovoljio i otpustio ga je u najvećoj milosti imenujući ga pritom meštrom kraljevskih tavernika (rizničara).

U čast  junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog danas su u Perivoju Zrinskih položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika podignutog u njegovu čast. Daljnje obilježavanje održava se u Šenkovcu na na Trgu svete Jelene te misom u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice,

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*