Potpisani ugovori za energetsku obnovu međimurskih škola

Nakon obilaska Graditeljske škole i Učeničkog doma, danas su u ovom potonjem potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. – Energetska obnova škola i radionica s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Međimurja. U nazočnosti potpredsjednika Vlade RH, ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, domaćin je bila ravnateljica Graditeljske škole Srebrenka Pongrac, uz župana Međimurske županije Matije Posavca i direktora Međimurske energetske agencije d.o.o. Alena Višnjića.

Svoj potpis na ugovor danas u stavili ravnatelji OŠ Šenkovec, OŠ Selnica, OŠ Donji Kraljevec te ravnateljica Graditeljske škole.

Vrijednost ugovora koji su potpisani s pet odgojno-obrazovnih ustanova je 27 milijuna kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja financira sa 60 posto.

Ostatak će se osigurati iz Ministarstva regionalnog razvoja. Na taj način županija, gradovi i općine, pripadajuća decentralizirana sredstva iskoristiti će u druge namjene i potrebe za standard građana-rekao je župan Matija Posavec.

Današnje potpisivanje ugovara, naglasio je Predrag Štromar, dobra je elokacija sredstava iz Europske unije za smanjenje potrošnje energije i posebno kao ovoga puta, u sustavu obrazovanja. Same općine i gradovi kao osnivači neće sada imati velike troškove, ali bit će to kasnije velika korist kod plaćanja vode, struje, energenata. Mi u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja imamo na raspolaganju 2,36 milijardi kuna u ovom proračunskom razdoblju i sva ćemo ta sredstva uložiti. To u narednom razdoblju znači generiranje više od 5 milijardi kuna za naše građevince. Zahvaljujući kvalitetnim ljudima u županijama, gradovima i općinama te posebno Agencijama koje rade na tome, dolaze nam kvalitetni projekti. Međimurje je tako već sada spremno i za druge natječaje prvenstveno vezane uz ustanove, domove umirovljenika, sportske objekte, upravne zgrade. Osigurali smo više od 200.000 milijuna kuna za subvencije za energetsku obnovu kuća čiji su vlasnici pojedinci i samo čekamo regulativne akte Europske unije, kako bi krenuli u realizaciju.

Tijekom boravka u Međimurju potpredsjendik Vlade i ministar održao je radni sastanak u Međimurskoj energetskoj agenciji MENEA-i te posjetito Općinu Orehovica.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*