Muzejska kutija

U cilju promidžbe muzejske djelatnosti i kulturno-povijesne baštine Međimurja, Muzej Međimurja Čakovec osmislio je projekt pod nazivom Muzejske kutije. Riječ je o posebno konstruiranim i dizajniranim drvenim kutijama sa staklenom vitrinom u kojoj se izlažu manji muzejski predmeti s pripadajućim tekstom i objašnjenjem.

Ovim projektom, do sada jedinstvenim u Hrvatskoj, naša ustanova želi iskoračiti iz muzejskih prostorija i predstaviti predmete iz svog fundusa široj javnosti na posjećenijim i frekventnijim mjestima koja svojom uređenošću i kulturnim ozračjem zaslužuju biti muzejski prezentanti.

Prva muzejska kutija otvorena je 26. travnja 2017. godine u Gradskoj kavani u Čakovcu. U kutiji je bio izložen čajni servis engleske tvornice John Davenport, koja je tijekom 18. i 19. stoljeća slovila kao najpoznatiji svjetski proizvođač skupocjeog porculana. Jedan takav servis našao se krajem 19. stoljeća u Čakovcu, a danas se čuva u fundusu našeg muzeja.

Drugi postav muzejske kutije otvoren je 29. prosinca 2017. godine i bio je posvećen čakovečkim kavanama i njihovim plesnim večerima tijekom 20-tih i 30-tih godina prošloga stoljeća. U kutiji se tada našao par ženskih cipela i pamučnih rukavica, ogrlica od bijelih perli, plesna knjižica te nalivpero za upisivanje u plesnu knjižicu. Otvorenje novog postava uveličala je velika plesna umjetnica Lilika Čaki Legenstein, kćer vlasnika Kavane Royal, Geze Legensteina. Iako već u poznim godinama Lilika nas je oduševila svojim optimizmom i živim sjećanjima na dane svoje mladosti u Čakovcu i prve plesne korake u očevoj kavani.

Muzej Međimurja Čakovec ovih dana priprema novi postav muzejske kutije u Gradskoj kavani. Ideja novog postava bazira se na knjizi Povijest svijeta u šest čaša. Knjiga govori o šest pića koja su obilježila svjetsku povijest u posljednjih desetak tisuća godina: pivo, vino, žestoka pića, kava, čaj i Coca-Cola. U muzejskoj kutiji bit će izloženi predmeti vezani uz tu temu: pehar za pivo s kositrenim poklopcem (19. st.), čaša za vino (19. st.), čašica za liker (početak 20. st.), šalica za kavu s pripadajućim tanjurićem (19. stoljeće), šalica za čaj (19. st.) te čaša za Coca-Colu (20. st.). Predmete je za izložbu pripremila kustosica Tajana Vidović. Iznad muzejske kutije bit će izvješen plakat s kratkim opisom povijesti svakog pića te naljepnica s opisom izloženih predmeta. Na velikom ekranu povrh kutije smjenjivat će se povijesne zanimljivosti vezane uz pojedino piće.

Novi postav muzejske kutije u Gradskoj kavani Čakovec bit će otvoren u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. u 19 sati. Nakon otvorenja vlasnik čakovečke pivovare Međimurski lepi dečki, Danijel Radek, održat će predavanje o povijesti piva, vrstama piva i počecima čakovečke pivovare Međimurski lepi dečki. 

(Zlatko Bacinger)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*