Međimurje Press
Povijest

Znate li odakle ime Porcijunkulovo?

Lomite li jezik izgovarajući ime središnje kulturno-turističke manifestacije u Međimurju? Čuje li se to kao Porcinkulovo, Porcinkula, Porcunkulovo ili nekako drugačije? Vjerujte niste jedini i sigurno se pitate odakle ovakvo ime manifestaciji s kraja srpnja i početka kolovoza i nisu li možda organizatori prije 49. godina mogli odabrati neko lakše ime tipa Čakovečki festival, Čakovečko ljeto ili nešto slično?

Porcijunkulovo je svjetovna manifestacija koja se od 1964. nastavlja na vjersku koja se svake godine 2. kolovoza održava u Čakovcu, a poznata je kao čakovečko proštenje. Naime, tada se slavi blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula koja je zaštitnica cijelog Franjevačkog reda.

Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a u franjevačkoj povijesti, ta crkva je poznata kao Porcijunkula.

Dolaskom u Čakovec franjevci su prije 355 godina sa sobom doveli i običaj štovanja Gospe od Anđela, pa se 2. kolovoza slavi najveće proštenje u čakovečkoj župi Svetog Nikole biskupa. Vjerski dio manifestacije sastavni je dio programa Porcijunkulova od hrvatske nezavisnosti i uvođenja demokratskog višestranačkog sustava.

Ovo je i dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Potpuni oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve. Potpunim oprostom koji možemo dobiti na dan Porcijunkule ili Gospe od Anđela, dobivamo oprost od svih vremenitih kazni.

I na kraju nije bitno kako izgovorite Porcijunkulovo, ionako će Vam to biti oprošteno. Ionako je to “mala porcija zemlje” na latinskom.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja