medjimurjepress@gmail.com

Primarna zdravstvena zaštita u Međimurju stigla do završne konferencije

Završna konferencija „Povećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji

Danas je u zgradi Scheier održana završna konferencija projektaPovećanje broja usluga i poboljšanje pristupa i uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“.

O samom projektu govorili su župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić, dr.med.spec. obiteljske medicine Renata Hranjec, dr.med.spec. ginekologije i opstetricije Ines Tizaj, predsjednica Saveza udruge osoba s invaliditetom Međimurske županije Nada Igrec i Sandra Majsen iz REDEE.

-Međimurska županija je nositelj ovog projekta. Radi se io dva segmenta, jedan je broj usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a drugo je poboljšanje uvjeta za osobe s invaliditetom. Slijedom toga, nabavljeno je 710 komada dijagnostičko-terapijske opreme, za 22 ordinacije Doma zdravlja i 20 koncesionara. I novi Dom zdravlja u Čakovcu  je prilagođen osobama s invaliditetom, ne samo ugradnjom lifta nego i natpisima na brailleovom pismu. Isto tako i u ambulantamam u Murskom Središću, Svetoj Mariji, Prelogu, gdje su se one obnavljane. Vrijednost projekta od preko 7, 5 milijua kuna pruža građanima Međimurja veći stupanj zdravstvene zaštite i skrbi – naglasio je župan Matija Posavec.

Nada Igrec napomenula je da ovaj projekt donosi nove vrijednosti i poboljšanja za invalidne osobe prilikom posjeta lječnicima.

Nabavljena nova i kvalitetna oprema omogućit će obavljanje većeg broja dijagnostičko-terapijskih postupaka na lokalnoj razini i u cijelom Međimurju. Liječnici mogu uvesti brojne nove usluge i nadograđivati svoje znanje kroz edukacije te u konačnici razvijati primarnu zdravstvenu zaštitu kao kvalitetnu bazu čitavog zdravstvenog sustava, kako je istaknula, dr.med.spec. obiteljske medicine Renata Hranjec: „Želimo smanjiti broj upućivanja pacijenata u Županijsku bolnicu Čakovec, a za naše pacijente to znači da zdravstvena usluga postaje još dostupnija i da veći broj zdravstvenih problema mogu riješiti u ordinaciji svog liječnika što je u današnje vrijeme izrazito bitno.“

Dr.med.spec. ginekologije i opstetricije Ines Tizaj dodala je kako su ginekološke ambulante opremljene značajnom opremom za svakodnevni rad, od koje je najvažniji 3D ultrazvuk velike rezolucije koji omogućuje otkrivanje fetalnih anomalija u vrlo ranom stupnju trudnoće i ima mogućnost trodimenzionalnog prikaza ploda. Nabavljen je i uređaj za sterilizaciju instrumenata koji omogućuje bržu protočnost pacijentica.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*