Međimurje Press
Županija

Priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a i HDS-a

Skupština Međimurske županije prihvatila je većinom glasova zaključak Odbora za zdravstvo iz veljače 2020. kojim se traži razrješenje dužnosti ravnatelja Županijske bolnice Čakovec dr. sc. Tomislava Novinščaka i predsjednice Upravnog vijeća bolnice dr.sc. Sonje Tošić-Grlač!!!

Time je većina u Skupštini prihvatila i potvrdila sve kritike i primjedbe koje su stizale na račun rada Uprave bolnice i Osnivača – Međimurske županije, a na što su već dulje vrijeme upozoravali članovi Skupštine iz redova kluba vijećnika HDZ-a i HDS-a. Velikom većinom, sa samo 2 glasa protiv potvrđeni su zaključci odbora.

-Današnja izglasavanje nepovjerenja ravnatelju bolnice samo je potvrda da smo u startu bili u pravu kada smo ukazivali na brojne nepravilnosti i loše vođenje naše Županijske bolnice. Sve ovo bilo je vidljivo već i ranije i da su nas ostali kolegi u Skupštini slušale do ovoga ne bi došlo a bolnica bi bilo puno spremnija nositi se sa zdravstvenim problemom kojeg je donio Covid 19. Osim toga sačuvali bi u radnom odnosu niz odličnih i sposobnih liječnika koji su zbog loših poteza Uprave i Osnivača napustili ŽB Čakovec – istaknuto je u ime Kluba vijećnika HDZ-a i HDS-a.

Kako se ponovno ukazalo na loš potez Uprave i Osnivača na samoj sjednici Skupštine postavljeno je pitanje zašto se, kako se nekoliko puta isticalo, odlična financijska situacija u bolnici nije iskoristila za bolju pripremu ŽB Čakovec kod drugog vala COVID-a 19. Osim toga državu se prozivalo za nebrigu, što je u suprotnosti s činjenicom da je s državnim razinama osigurano 4 milijuna kuna za nabavku lijekova, a što nije jedini slučaj angažiranja države da se popravi situacija u ŽB Čakovec tamo gdje nije uspjela Uprava i Osnivač – Međimurska županija.

Istinito je da je ministar Beroš morao urgirati da se jedini specijalist infektologije uključi u rad Županijskog stožera civilne zaštite za COVID 19 i da je isti morao otići u Varaždin zbog mobinga i ostaviti odjel Infektologije bez specijalista. Znači li to da je infektološki odjel predan OB Varaždin, pitaju se u HDZ-u. Ističu da je to samo jedan od problema ŽB Čakovec za što su i tražili pojašnjenje i odgovor na sjednici Skupštine.

Govoreći o problemima odlaska, istaknuti popis onih koji su napustili ŽB Čakovec nažalost je podugačak. Radi se o desetak uglednih liječnika koji će svoje znanje, svoje karijere nastaviti u drugim zdravstvenim ustanovama.

Zašto su otišli: dr. Vrtarić, dr. Škvorc, dr. Kokić, dr. Čikić, bračni par doktori Ostojić, dr. Gadže, dr. Potočnik, najavljen je odlazak dr. Žvorc, dr. Kvarantan (10 liječnika). Zašto su otišli ti vrhunski liječnici u bolnici “nikad nije bilo bolje“ – zapitao se Matija Žugec ističući da su upravo liječnici ti koji znače kvalitetu i rejting zdravstvene ustanove.

Država je kroz razne programe pomogla ŽB Čakovec u opremanju vrhunskim medicinskim uređajima (magnetna rezonanca) i stvorila uvjete da izvrsni i vrhunski liječnici mogu dalje raditi, čuvati zdravlje naših Međimurki i Međimuraca, ali i dalje se usavršavati. No, lošim potezima Uprave i Osnivača veći dio napora je poništen i odlasci vrhunskih liječnika samo su dio problema.

Kao neprihvatljivo istaknuto je da tehničko osoblje mora ujedno obavljati poslove zaštitarskih tvrtki, da se u ŽB Čakovec zapošljavaju osobe u administrativnom sektoru dok kronično nedostaju medicinske sestre, njih najmanje 60-ak, kao i da se godišnje troši gotovo 800 tisuća kuna na privatnu pravnu tvrtku , dok sama bolnica zapošljava 4 pravnika.

Nadalje, troši se 120 000 kuna na kosilice i parkinge 2 milijuna kuna umjesto da se plate lijekovi. Nemoralno je i neozbiljno tražiti u jeku 2. vala pandemije COVIDOM 19 donacije za liječenje, a u isto vrijeme trošiti financijske resurse na izgradnju parkinga. U konačnici, nemoralno je i krajnje neljudski da se mimo postavljenih epidemioloških kriterija ravnateljstvo i administracija ŽB Čakovec procijepi protiv COVIDA19, a zdravstveni djelatnici i dio onih koji rade na COVID 19 odjelima nisu. Zloupotreba je ovlasti i položaja da se procijepe roditelji i poznanici uprave Županijske bolnice Čakovec.

U HDZ-u smatramo da je to potpuno neprihvatljivo..

HDZ Međimurske županije jednostavno traži od osnivača da, nakon što smjeni ravnatelja bolnice prema današnjoj odluci većine u Skupštini, zdravstvenim djelatnicima te ustanove osigura najbolje uvjete rada i daljnja usavršavanja za zdravstveni boljitak.

Posebno u situaciji uzrokovane korona virusom kada je gotovo 1.000 zaposlenih u ŽB Čakovec davalo puno više angažmana i svog znanja te praktični svakodnevni rizik svog zdravlja kako bi sačuvali zdravlje i živote drugih.

Klub vijećnika HDZ-a HDS-a

u Skupštini Međimurske županije

Zlatko Horvat, predsjednik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja