Međimurje Press
Ekskluzivna vijest Županija

Priopćenje Stožera civilne zaštite Međimurske županije na netočne tvrdnje gradonačelnika Čakovca, Preloga i Murskog Središća

PRIOPĆENJE

Temeljem priopćenja koje su potpisali gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća kao reakciju na inicijativu uvođenja jedinstvene zone kretanja za cijelu Međimurje, a koje je puno netočnih podataka, te s ciljem točne, istinite i cjelovite informacije šaljemo Vam kronološki redoslijed događaja i aktivnosti.

U ponedjeljak, 06.travnja u 16:36 sati, Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je Nacionalnom Stožeru inicijativu za jedinstvenu zonu kretanja bez propusnica na području Međimurja. Razlozi za tom inicijativom leže u broju općina i gradova, te njihovim granicama, stvaranju problema građanima u obavljanju neodgodivih poslova, činjenici da se brojna domaćinstva bave nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje te preveliki angažman policije u kontroli građana umjesto čuvanja javnog reda i mira. Također, uporište je bilo i u načinu kako je to organizirala Istarska županija u kojoj je situacija vezana uz epidemiju korona virusa neusporedivo lošija. Prednost Međimurja je kompaktna cjelina, povoljna epidemiološka situacija i mišljenje struke (epidemiologa) bez kojih se niti jedna odluka do sada nije i neće biti donesena. Mogućnost za takvu organizaciju postoji i u Zakonu o sustavu civilne zaštite.

Nacionalni Stožer je u srijedu, 08.travnja u 10:36 sati poslao odgovor kako Sukladno članku 18. Zakona o sustavu civilne zaštite moguće je sporazumom između lokalnih samouprava zajednički urediti obavljanje poslova iz djelokruga civilne zaštite. Potpisani sporazum je potrebno dostaviti Ministarstvu, odnosno RCZ-u na odobrenje.“

Odmah, istog trenutka, stručne službe Međimurske županije i Stožer civilne zaštite Međimurske županije pripremile su Sporazum o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite na području Međimurske županije, te su telefonski i pismeno kontaktirane sve općine i gradovi kojima je u 11:15 sati e-mailom poslan prijedlog Sporazuma sa zamolbom da ukoliko su suglasni dođu potpisati Sporazum u zgradu Međimurske županije. Također, istog trenutka je Stožer zatražio mišljenje epidemiološke struke koji su se nakon zajedničkog Kolegija pozitivno očitovali.

U vrlo kratkom roku mnogi načelnici općina su osobno dolazili u zgradu Međimurske županije potpisati i pečatirati Sporazum, odnosno SVI načelnici su dali pisanu suglasnost, osim 3 gradonačelnika. Sa gradonačelnicima Preloga i Murskog Središća osobno telefonom razgovarali su načelnik Stožera Josip Grivec i župan Matija Posavec koji je gradonačelnika Preloga obavijestio kako postoji suglasnost epidemiološke struke. Taj razgovor vođen je u srijedu oko podneva. U telefonskim razgovorima rečeno je kako će još malo razmisliti i javiti.

Međutim, pisana očitovanja o odbijanju takvog prijedloga stigla su od gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka u 12:45 sati, od gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka u 13:57 sati, te od gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača u 15:40 sati.

Napominjemo, kako je u dopisu gradonačelnika Preloga od 13:57 sati navedeno „u razgovoru sa gradovima Čakovec i Mursko Središće, primili smo njihovo mišljenje te se i oni slažu sa ovakvim prijedlogom“. Dakle, razvidno je da su gospoda gradonačelnici bili o svemu informirani, međusobno se dogovarali, a i teško se oteti dojmu i malo je čudno da su mnogi načelnici općina diljem Međimurja u srijedu oko podneva već došli u Čakovec, potpisali i pečatirali Sporazum, a da gradonačelnici još u srijedu popodne, kako oni sami tvrde, nisu ništa znali.

Još jedna vrlo važna činjenica. Svaki dan u 10 sati odvija se koordinacija svih Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske putem motorola uređaja. Taj uređaj mora cijelo vrijeme biti upaljen kod načelnika svih Stožera civilne zaštite u općinama, gradovima i županijama. Još u utorak na toj koordinaciji je načelnik Stožera Josip Grivec službeno uputio tu inicijativu i raspravljao o tome sa Nacionalnim Stožerom tako da su taj razgovor čuli svi u Hrvatskoj. Toliko o tome da nisu ništa znali.

Dakle, očito je kako je rečenica iz priopćenja gradonačelnika „Nacionalni stožer civilne zaštite mogućnost ukidanja propusnica za stanovnike određenog područja, omogućio tek u srijedu poslijepodne, naravno ukoliko se slože svi lokalni stožeri civilne zaštite“ NETOČNA.

Također, rečenica „Posavčev dopis koji je poslan lokalnim stožerima u kojima traži suglasnost za ukidanje propusnica unutar Međimurja, dostavljen nam je kad takva mogućnost nije postojala te nije mogla biti provedena“ je NETOČNA jer takva mogućnost ima uporište u članku 18. Zakona o sustavu civilne zaštite, samo je potrebno čitati Zakone.

Naravno, postoji i niz drugih netočnih i neprovjerenih tvrdnji.

Vjerujem da ćemo daljnjim pozitivnim razvojem epidemiološke situacije u Međimurju svi zajedno ubuduće biti jedinstveni oko stvari koje mogu pridonijeti lakšoj svakodnevici naših građana, poštujući pritom sve upute i preporuke struke i Nacionalnih stožera kao što Županijski Stožer civilne zaštite Međimurske županije čini od prvog dana.

Link ZZJZ Međimurske županije:

ŽUPANIJA – mišljenje o ograničenju kretanja

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja