medjimurjepress@gmail.com

Priprema za provedbu projekata iz ESI fondova

Kao što smo već ranije javljali, REDEA je osigurala 17.600.080,12 kuna bespovratnih EU sredstava koje će usmjeriti u daljnju podršku jedinicama lokalne (regionalne) samouprave i drugim javnopravnim tijelima na području Međimurske županije.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su izvjestitelji bili ravnateljica Javne ustanove REDEA Sandra Polanec Marinović župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i voditeljica Odjela za strateško planiranje i razvojne programe Sandra Majsan.

Ovaj projekt od iznimne je važnosti za REDEA-u, ali i za širu zajednicu jer smo zahvaljujući njemu postali dio sustava podrške EU fondovima i osigurali smo sredstva za nesmetano poslovanje u sljedećih 5 godina. Provodit ćemo dodatne aktivnosti savjetovanja, informiranja i obrazovanja za jačanje ljudskih potencijala”rekla je ravnateljica Polanec Marinović i dodala kako REDEA želi informirati i ojačati ljude koji rade direktno na terenu s ciljem da REDEA bude savjetodavno tijelo koje pomaže tijekom procesa, a da korisnici fondova budu dovoljno educirani da sami kreiraju i provode projekte.

Rasterećenje županijskog proračuna

Župan Posavec nadodao je kako je dobiven dobar vjetar u leđa za daljnji razvoj stručnih službi, agencija i ustanova, kao i za korištenje europskih fondova u čemu je Međimurska županija vrlo uspješna. Naveo je da je u razdoblju 2017./2018., ugovoreno je 949 milijuna kuna europskih sredstava za područje Međimurja, što je 8553 kuna po stanovniku. Kako je naša strategija da unaprijed promišljamo i planiramo, pripremamo se za financijsko razdoblje europskih fondova koje kreće 2021. godine i u tom kontekstu, je već sada važno pripremati projekte. Upravo zato je nužno imati kvalitetnu javnu ustanovu za razvoj koja će ovim bespovratnim sredstvima moći imati kapacitete za pomoć u pripremi projekata.

Posebno je naglasio da se ovim sredstvima uvelike rasterećuje proračun Međimurske županije. Sredstva koja su iz proračuna bila izdvajana za REDEA-u sada će se preusmjeriti u velike projekte poput Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu vrijednog 50 milijuna kuna, razvoj Centra za STEM područja, projekte općina i gradova s ciljem da Međimurska županija i dalje bude predvodnik u korištenju EU fondova.  

Kako je rekao na kraju, razmišlja i o novim Javnim ustanovama poput REDE-e ili njihovim kćerima u gradovima Prelogu i Murskom Središću kako bi se rasteretio teret obima poslova koji pada na leđa ove čakovečke ustanove

Posavec je i  čestitao REDEA-i na uspješnom projektu koji su potpisali među prvima u Hrvatskoj.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*