Program obilježavanja 28. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja

Najavljen program obilježavanja koji će se održati u utorak, 17. rujna 2019. godine

O predstojećem programu obilježavanja na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Međimurske županije informirali su župan Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Prema rasporedu kojeg u svom govoru naznačio Stjepan Horvat program započinje 17. rujna u 10 sati izložbom naoružanja i opreme Hrvatske vojske na Trgu Republike. U 17,50 predviđeno je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja Domovinskog rata U Perivoju Zrinskih, a od 18,30 Sveta misa u Crkvi sv.Nikole biskupa. Svečana akademija održat će se u Katoličkom domu od 19,20 uz prikaz dokumentarnog filma “Bura duše” koji govori o trojici hrvatskih branitelja nakon rata u kojem je jedan od protagonista iz Međimurja. 

Dani rata u Međimurju

Nekadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Općine Čakovec i predsjednik Kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec prisjetio se ratnih dana 1991.godine kada je rukovodio obranom Međimurja u kojem su izdašnu pomoć davali  Marijan Balaban tadašnji načelnik milicije, Teritorijalne obrane gospodin Vladimir Šajn i ispred Civilne zaštite i dragovoljaca Stjepan Hamonajec. Posebno je zamjerio što na današnju konferenciju za novinare nije pozvan gospodin Balaban, ali isto tako iskazao negodovanje za nepostavljanje Spomen ploče na kojoj bi se mlađim naraštajima predočilo gdje je za Domovinskog rata djelovao ratni stožer u Međimurju.  Kako je napomenuo, radi se o dvije lokacije, prvotnoj u Šenkovcu i drugoj u Lovačkom domu Vratišinec.

Jurinec je također zatražio da se i vrate razbijene Spomen ploče za koje nigdje nije pročitao u medijima, dok u suprotnom, one partizanske odmah dobiju publicitet.

Između ostalog, Jurinec je nakon izlaganja u kojem je rezimirao događaje te 1991.g., predaju oružja iz oslobođene vojarne u Čakovcu gradovima Varaždin, Koprivnica, Novi Marof, Koprivnica, Ludbreg,  spomenuo i vezu koju je stožer uspostavio s komandatom (Babić) tadašnje kasarne u Čakovcu čime je uvelike omogućena mirna predaja i ulaz u prostore JNA.

Napomenimo da je Jurinec s konferencije za novinare otišao razočaran s obzirom da mu nakon izlaganja nisu upućena novinarska pitanja pa se zapitao da li je to uopće bila konferencija za tisak.

Zoran Vidović naglasio je da se nakon 28 godina obilježava novija hrvatska povijest u kojoj su Međimurje i vojni objekti oslobođeni bez gubitka ljudskih života.

Matija Posavec istaknuo je veliku zaslugu međimurskih branitelja u Domovinskom ratu u čijem je doprinosu oslobođenja sudjelovalo gotovo 8000 dragovoljaca, od kojih je 78 poginulo, a dvoje nestalo na ratištima diljem Hrvatske. Također je iskazao vrijednost činjenice da je zaslugom cijelog ratnog stožera Međimurje bilo prvo oslobođeni kraj u Hrvatskoj.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*