medjimurjepress@gmail.com

Projekte Međimurke županije teške nekoliko kilograma Darko Horvat odnio u Zagreb

KOORDINACIJA ZA VAŽNU SJEDNICU VLADE RH 18.SRPNJA U ČAKOVCU

U Maloj vijećnici Međimurske županije župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima održao je radni sastanak s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Vlade Republike Hrvatske Darkom Horvatom. Sastanku je nazočio i zmajenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović,

Želimo se razvijati brže, bolje, jače, rekao je Matija Posavec u ime općina, gradova i same županije. Kako je rekao, bilo bi bolje da je sjednica održana ranije kada je najavljivana, ali i ovako je ok s obzirom da se u proteklih 28 godina održava po drugi puta. Imamo velike potrebe kao županija i definiramo određene potrebe. Skupili smo 119 projekata i očekujemo usvajanje istih od resornih ministarstva i Vlade. U velikom , smo ciklusu i Međimurje je u ovom trenutku veliko gradilište, a županija najveći investitor. Naše obaveze u smislu sufinanciranja investicija preko EU fondova trenutno premašuju kompletni iznos našeg županijskog proračuna. Tako da bi trebali stati s daljnjom izgradnjom, a već sada imamo 30-tak novih projekata. Očekujemo zato podršku i preuzimanjem obaveza od strane Vlade kako bi mogli krenuti u realizaciju novih. To su projekti iz kulture, obrazovanja, zdravstva, cestogradnje. Upravo zbog svega toga vjerujem u podršku našeg Međimurca Darka Horvata.

Zoran Vidović naglasio je kako Grad Čakovec očekuje također financijsku podršku Vlade u šest projekata koje je kandidirao, kako bi se sredstva usmjerila u druge važen segmente za život građana Čakovca.

Darko Horvat s većicom od 119 projekta Međimurske županije koju je ponio je u Zagreb

Jednom podosta neobičnom opaskom novinarima se potom obratio ministra Darko Horvat, rekavši kako na Google Mapsu, oni koji vam uređuju profil na Facebooku ne mogu odabrati ni odrediti da ste Međimurec, onda to nije vaša greška. Onda je to greška i administrativni gaf onih koji to rade i nisu ga evidentirali.  Mi iz Donje Dubrave ili Međimurske županije koji smo otišli u Zagreb, nikad se nismo sramili da smo Međimurci i da ćemo se jednoga dana u Međimurje vratiti i da još uvijek živimo i radimo u Donjoj Dubravi. Dodao je kako se sa Vladom RH ne treba svađati, jer uvijek dolazimo do ovakve situacije kad od Vlade trebate pomoć. Ni ovoga puta Vlada neće doći praznih ruku.

Vjerujem da će Vlada valorizirati projekte nakon 15 godina pa tako slijedi i nova koordinacija s općinama i gradovima 9. srpnja.  Sjednica Vlade održat će se u bivšoj vojarni. Zahvaljujem županu i zamjeniku gradonačelnika na brzom dogovoru oko odbira mjesta sjednice Vlade i namjere da se riješe nagomilani problemi koje gradonačelnici i načelnici nisu riješili do sada.

Odgovarajući na pitanja novinara, Horvat je rekao da se danas na radnom sastanku nije govorilo o MEISU, ali da će i to doći na red te će transparentno o svemu obavijestiti javnost.

Darko Horvat dodao je pri kraju: “Kada se ulazi u investiciju treba biti oprezan i imati zaokruženu financijsku investiciju,  a ne ići “van bank”. Kada se tako ide, nažalost događaju se problemi. Mi ćemo u onim segmentima za koje postoje legitimni izvori financiranja u proračunu ili strukturnim europskim fondovima pokušati iznaći rješenja. Jedan dio projekata koji u ovom trenutku neće imati definirana sredstva investiranja, ostat će kao obaveza u obliku zaključka za koje ćemo pokušati izvor financiranja pronaći i u rebalansu ili u proračunu za 2020. godinu”.

U završnoj riječi Horvat se osvrnuo na imputiranoj i odrezanoj rečenici vezano uz koordinacijski sastanak  i press konferencijom s gospodinom Kajtazijem glede praćenja realizacije projekta vezanog uz nacionalne manjine. Ta rečenica nažalost nije prenesena u Međimurju ni hrvatskoj javnosti. A od te rečenice neću odustati…

Hrvatska je pravna država. Hrvatska ima svoje zakone. Svatko tko ne poštuje hrvatsko zakonodavstvo i ne poštuje hrvatske zakone, NEMA PRAVO, (a to ćemo rekonstrukcijom zakonodavnog okvira do kraja godine pokazati), od te iste države tražiti bilo kakvu pomoć. Pa zvala se ona i socijalna”!

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*