Međimurje Press
Županija

Prvi istraživački centar u povijesti Međimurja!

Danas je održana završna konferencija projekta „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“

Prvu znanstveno-istraživačku ustanovu na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjenu provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti predstavili su župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec Mario Šercer i voditeljica projekta Maša Tomašić.

Svemirski brod rekla je ekipa novinara koja je danas nazočila završnoj konferenciji u prostoru koji svojim interijerom duboko zaorao u 21. stoljeće. Prostran, funkcionalan prostor na dvije etaže, zasigurno će zadiviti sve koji će ikada kročiti u taj prostor. Tehnička sredstva posebna su priča, a Čakovec se sad može pohvaliti tehnološkim rješenjima svjetskog nivoa.

Trenutku otvaranja prethodio je okvir OP „Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014.-2020. temeljem poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1.srpnja 2018. do 1.travnja 2020.

Ukupna vrijednost projekta je 35.639.523,12 kuna, dok je EU sufinanciranje projekta iznosilo je 31.290.223,12 kuna.

Strateški je to projekt Međimurske županije u propulzivnoj metaloprerađivačkoj i IKT industriji u Međimurju Metalska jezgra provoditi će aktivnosti prijenosa znanja i transfera tehnologije te nuditi usluge razvojnih projekata predinkubacije i inkubacije za nove tvrtke nastale temeljem rezultata istraživanja. Također, Metalska jezgra kao istraživačka infrastruktura bavit će se aktivnostima umrežavanja znanstvenika, istraživača. Znanstveno-istraživačkih institucija, obrazovnih institucija i poduzetnika, koji će u sklopu infrastrukture moći razmjenjivati iskustva, znanja i vještine. Jedan od važnijih komponenata je koncept suradnje znanstveno-istraživačkog sektora, poslovnog sektora (metalske industrije) i javnog sektora Međimurske županije s potpornim institucijama. Sve to trebalo bi pridonijeti rješavanju razvojnih problema i pire regije te jačanju regionalne konkurentnosti.

Metalska jezgra Čakovec na ovaj način gradi istraživačku infrastrukturu usmjerenu na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija.

Kako je spomenuo ravnatelj Mario Šercer posebno je za rođenje Metalske jezgre istaknuo župana Međimurske županije Matiju Posavca te sve one koji su pridonijeli ovom jedinstvenom projektu u Hrvatskoj čiji osnivač nije neko ministarstvo nego vlasništvo Međimurske županije.

Napomenimo da putem segmenata Odjela za istraživanje i razvoj te Odjela za tehnologiju, Metalska jezgra traži mlade znanstvenike iz područja tehničkih znanosti – polja računarstva i strojarstva.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja