medjimurjepress@gmail.com

Razvojno-edukacijski centar Metalske jezgre u Međimurju prvi takav u Hrvatskoj

U Međimurskoj palači turizma, danas je održana konferencija za medije vezana uz potpisivanje ugovora s izvođačem radova na rekonstrukciji Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec.

Ugovor će potpisati župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača Tekeli Projekt Inženjering d.o.o. Mursko Središće Igor Tekeli, uz nazočnost ravnatelja Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec dr. sc. Maria Šercera, voditeljice projekta Maše Tomašić, pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića, zamjenice ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ane Kralj, direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivana Plačka, prodekana za nastavu na Međimurskom veleučilištu dr. sc. Mihaela Kukeca i ostalih članova projektnog tima.

Voditeljica ovog projekta Maša Tomašić naznačila je vrijednost rekonstrukcije u iznosu od 31 milijun 290 tisuća kuna. Projekt je sufinanciran

u Međimurskoj palači turizma, (Ul. bana Josipa Jelačića 22e, Čakovec) biti će održana konferencija za medije vezana uz potpisivanje ugovora s izvođačem radova na rekonstrukciji Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec.

Ugovor će potpisati župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača Tekeli Projekt Inženjering d.o.o. Mursko Središće Igor Tekeli, uz nazočnost ravnatelja Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec dr. sc. Maria Šercera, voditeljice projekta Maše Tomašić, pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića, zamjenice ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ane Kralj, direktora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivana Plačka  i ostalih članova projektnog tima.

Voditeljica projekta Maša Tomašić naznačila je da je vrijednost rekonstrukcije 31 milijun i 290 tisuća kuna, sufinanciran iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” iz Javnog poziva “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u području istraživanja razvoja i inovacija”. Sam projekt se provodi od od 1.srpnja 2018. do 1. travnja 2020. godine. Cilj projekta je uspostava istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na znanstvenu izvrsnost, stvaranja društva znanja te povećanja kompetitivnosti metalske i drugih industrija na području sjeverozapadne Hrvatske. Međimurska županija je jedina u Hrvatskoj koja je osnovala znanstveno-istraživačku ustanovu na području strojarstva i računarstva. Poduzetnici će u Metalskoj jezgri imati na raspolaganju vrhunsku opremu, atraktivan prostor, a time i napredak u karijerama.

Ukupna cijena radova za koje se danas potpisuje ugovor  iznosi 12 milijuna 592 tisuće kuna bez pdv-a. Uskoro kreće i nabava za tehnološko opremanje laboratorija u vrijednosti 12 milijuna kuna.

Kao ravnatelj Metalske jezgre Čakovec projektom timu priključio sam se 1. veljače 2019. godine – rekao je Mario Šercer. Projektni tim se sastoji od 10 stručnjaka te znanstvenicima partnerskih institucija. Podršku i iskaz za suradnju prije same implementacije dalo je više od 10 poduzeća metalske industrije s područja Međimurske županije, ali i tvrtke iz Njemačke Mađarske te Sveučilišta Bari u Italiji. Predstoji nam zapošljavanje stručnjaka iz strojarstva i računarstva te njihova edukacija kako bi što spremniji dočekali izazove.

Župan Posavec naglasio je kako je današnji događaj put razvoja i stvaranja novih vrijednosti, financiran sa sto posto iz sredstva EU, gdje se mijenja struktura kvalitete života u Međimurju. Kada to povežemo uskoro novim Centrom održivog razvoja u vrijednosti 12 milijuna kuna  i regionalnim Centrom kompetentnosti, također iz strojarstva u vrijednosti 50 milijuna kuna, onda to pokazuje da je samo ulaganje u znanstvenu izvrsnost gotovo preko 100 milijuna kuna. To je ujedno i glavni cilj povezivanja gospodarstva i obrazovanja u našoj županiji.

Izvođač radova Igor Tekeli spomenuo je da je rok izvođenja 11 mjeseci. I kako je napomenuo, raditi  će se na postojećoj zgradi u dvorištu bivše vojarne od krova do temelja, uz dogradnju nove zgrade i uređenja okoliša.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*