Rezultati prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska

U prostorima Međimurske županije danas je održana  konferencija za medije na kojoj se govorilo o objavljenim rezultatima za program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska.

Na konferenciji su o projektima za Međimursku županiju govoriti župan Međimurske županije Matija Posavec i Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, uz prisustvo direktora Međimurske energetske agencije MENEA-e Alena Višnjića, ravnateljice Županijske uprave za ceste Ljerke Cividini, Darka Radanovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti i Rudija Grule, voditelja ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

Institucije Međimurske županije pokreću najveći investicijski ciklus u posljednjih nekoliko godina. Uz zdravstvo, obrazovanje, a sada i prekograničnoj suradnji za koju su ovih dana objavljeni rezultati. Naime, kao regionalna samouprava otvaramo niz projekata u suradnji s Mađarskom. U Međimurje stiže preko 20 milijuna kuna od čega 17.250 milijuna iz fondova Europske unije,, dok je ostatak naša obaveza. Radi se o turističkim, razvojnim i infrastrukturnim projektima. Između ostalog radi se i o ulasku u bivšu Vojarnu gdje ćemo prenamijeniti i revitalizirati prvu zgradu gdje će se smjestiti Memorijalnu sobu Međimurske županije i smjestiti Turističku zajednicu-naglasio je župan Matija Posavec i dodao:

“Na ovom primjeru se vidi, kao i na mnogima dosada, koliko je dobro imati kvalitetne stručne službe od REDEE, MINEE, ŽUCA, TZ,  koje promišljaju i o dodatnim mogućnostima uz svoj redoviti posao. Ponosan sam kao župan na njih i njihov cjelokupni doprinos u realizaciji projekata”.

U natječajima je sudjelovalo 11 županija, 8 iz Hrvatske i tri iz Mađarske. Među kvalitetnijim projektima su i oni vezani za Turističku zajednicu Međimurske županije koja će kao primjer uz marketinške promocije, krenuti i u realizaciju Vidikovca na Mađerkinom brijegu. Županijska uprava za cesta po prvi puta dobila je sredstva za neki projekt tj. infrastrukturu. Radi se o obnovi makadama Goričan-Kotoriba, tu su i pješačko-biciklističke trake koje će povezivati Donje Međimurje i to  Grad Prelog-Donji Kraljevec do Hemuševca. Investicija je vrijedna 5 milijuna kuna. MENEA će obnavljati energetsku obnovu zgrada u vrijednosti 2,5 milijuna kuna.

U ovom trenutku, u Međimurje će se za obrazovanje, zdravstvo, kulturu, turizam, komunalnu infrastrukturu, sliti preko 200.000 milijuna investicijskih kuna  i tako zasigurno zaposliti građevinski sektor. Prema riječima župana, u postupku su i druge realizacije, a o njima kad dođe vrijeme.

(R.Dobošić)

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*