Međimurje Press
Županija

S današnje press konferencije Stožera civilne zaštite Međimurske županije

MEĐIMURSKA SOLIDARNOST NA DJELU

Gotovo 10.000 zahtjeva za e-propusnicama stiglo je proteklih dana u Stožer civilne zaštite Međimurske županije. Često se rušio sustav i sreća je u nesreći da su one ukinute. Danas pak Stožer ima brojne pozive građana i gospodarstvenika koji žele pomoći stradalim na području Banije. Važno je napomenuti da zbog zagušenja na tom području svih koji žele pomoći, Nacionalni stožer skreće pozornost da sva koordinacija dostava ide preko Crvenog križa.

Na press konferenciji čuli smo da i Hrvati iz Mađarske također prikupljaju pomoć i ona će se dostaviti u prostor MESAP-a.

Donatorski ciklus za postradale odvija se nizom samoincijativnosti  Međimuraca pa se apelira da se sve donacije prosljeđuju u dvoranu MESAP-a. Važna je koordinacija, jer kriza neće trajati samo ovih dana već nekoliko mjeseci. Crveni križ ravnomjerno će rasporediti i selekcionirati donacije te sastavljati obiteljske pakete i to posebno hrane, higijenskih potrepština, paketa za djecu i dijeliti u dogovoru s Crvenim križnom na terenu potrebitim obiteljima.

Srećom u Međimurju u kojem se dobrano osjetio potres nije bilo ozbiljnih oštećenja. Od hidrocentrala, do Domova za nemoćne i starije i svih vitalnih objekata. Međimurska Gorska služba za spašavanje od sedam članova već se nalazi na području Petrinje, sutra volonteri Crvenog križa iz Čakovca također kreće na Baniju. Međimurska županija je Petrinji, Glini, Topuskom i svim okolnim mjestima, a njih je 84, ponudila svekoliku pomoć. Samo ŽB Čakovec tijekom jučerašnjeg dana prikupila je 25 tona robe koja je krenula put Sisačko-moslavačke županije.

KORONAVIRUS

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 352 osobe od čega je evidentirano 146 pozitivna slučaja na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 129 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 746. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 32 318 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 7 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 106 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 5 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 10 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 5 pacijenata, u palijativnom Covid centru smješteno je 12 pacijenata, a njih 89 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 14 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 pozitivno je 4 liječnika i 21 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 4 medicinskih sestara.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja