Sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije

Danas je u Velikoj vijećnici održana 15. sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije. Kolegij je na dnevnom redu imao raspravu vezanu uz Zakon o zaštitu životinja, predstavljanje Zadruge za etičko financiranje (ZEF) i Etičke banke (ebanka), izvješče o radu i aktivnostima Hrvatske gorske službe spašavanja-Stanice Čakovec za 2015.godinu, prijedlog uspostave službe eRedar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stjepan Makovec, Matija Posavec, Sandra Herman

Izdvojili smo dva segmenta sa današnje sjednice.

ETIČKA BANKA POZIVA GRAĐANE I TVRTKE MEĐIMURJA DA POSTANU DIONICI NAJPOVOLJNIJIH UVJETA KOJI VRAĆAJU BANKU TRADICIONALNIM OKVIRIMA

Dražen Bacinger, izvjestitelj i predstavnik Zadruge za etičko financiranje i Etičke banke tom prilikom je naglasio:

Korisimo najpovoljnije uvjete za razvoj društva. Profit nije svrha samom sebi već se refinancira tokovima društva. Etička banka posluje po najpovoljnijim uvjetima. Kamata je od 1-4% u kunama, bez valutne klauzule. Omjer kreditiranja je 1:8 za pravne osobe, što znači dopunski temeljni osnivački kapital puta osam. Vlasnici banke mogu biti građani, udruge civilnog sektora, mala i srednja poduzeća, OPG-ovi, itd. Nastojimo vratiti banku tradicionalnim okvirima da služe građanima, a ne da ostvaruju profit radi profita. Imamo za sada preko 400 što fizičkih, što pravnih osoba koji su ujedno i suvlasnici. Sjedište banke je u Zagrebu i moram napomenuti da nećemo imati klasične poslovnice, već ćemo koristiti zadrugare, znači posao će se odvijati putem interneta, a to će troškove poslovanja svesti na minimum. Osnovni članski ulog za fizičke osobe je 2.500 kuna, dok pravne osobe imaju još dopunski članski ulog ovisno o velićini tvtke ili OPG-a.

ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA 

Ljubomir Kolarek dr.vet.med i gradonačelnik Preloga potaknuo je raspravu postojećem o Zakonu zaštite životinja. Kako je rekao, postojeći Zakon o životinjama je takav da financijski najviše tereti jedinice lokalne samouprave. Radi se o psima lutalicama i psima koji nisu označeni. S obzirom da u Međimurju imamo brojna romska naselja i susjedne općine iz koji dolaze psi ili ih se tako ostavlja, neprirodni prirast nam se povećava, a svo to zbrinjavanje pada na nas. Po jednom psu to je 970 kuna. Smatramo da je to visoka cijena, jer imam puno potrebnijih stvari koje treba sufinancirati. Dao sam prijedlog kao veterinar, da bi se trebali ugledali na Sloveniju (Maribor), koji ima na 100.000 stanovnika sklonište za 75 pasa, a mi u Međimurju zbrinjavamo gotovo 300 pasa. Razinu pasa u Međimurju potrebno je smanjiti barem na razinu Slovenije. I ono što nikako ne mogu prihvatiti-zašto bi se pas čipirao prije nego pronađe vlasnika? Nažalost, kroz problem pasa pojedine udruge sebi osiguravaju egzistenciju, zato predlažem humanitarno zbrinjavanje prema Zakonu. Ako je pas duže od 3o dana nezbrinut, uspavljuje ga se na human način. Ovako stalni priliv pasa opterečuje naš proračun.

(r)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*