Sporazum o donaciji i financiranju polica osiguranja „nalet vozila na divljač“

U Maloj vijećnici Međimurske županije danas je potpisan Sporazum o donaciji i financiranju polica osiguranja “nalet vozila na divljač” sa Lovačkim savezom Međimurske županije

Sporazum su potpisati župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec uz nazočnost predstavnika lovačkih društava Međimurske županije te pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i zamjenika župana Josipa Griveca. Ovim Sporazumom riješen je višegodišnji problem isplate šteta od naleta divljači.

Jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači u cestovnom prometu – prvi put u Hrvatskoj

Zbog porasta broja motornih vozila, njihovu brzinu i vrijednost te sve veću mrežu prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. U 2017. godini na području RH zabilježeno je 3.789 naleta vozila na divljač. Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima ali često i stradava u prometu.

Financijska šteta je velika i ovisi o ishodu pojedinačnih sudskih postupaka na razini RH, troškovima te iznosima kamata i sl., a nikada se na jednom mjestu nije mjerila ukupna šteta od naleta divljači. Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa (zbog tri različita zakona koja uređuju problematiku šteta) te veliki broj naleta vozila na divljač, rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka društva su dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova. To predstavlja problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje bi morale izvršavanje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu.

Iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske kojoj će nositelj biti Hrvatski lovački savez. Financiranje takve police osiguranja od naleta na divljač omogućit će se  preraspodjelom  namjenskih sredstava od zakupnina i koncesija za lovišta, u iznosu od 12,5 milijuna kuna.

Ljubomir Grgec prilikom današnje donacije od strane županije u ukupnom iznosu od 263.000 kuna za 21 lovište na teritoriju Međimurja, napomenuo je kako je to dan za povijest lovstva u našem kraju i velika pomoć. Zahvalio je županu Posavcu u ime 900 članova lovačkih društava koji će tijekom 2018. godine lakše poslovati.

Župan Matija Posavec naznačio je kako se ovim doniranim sredstvima iz županijskog proračuna pokrivaju sve police osiguranja vezano uz “nalet vozila na divljač” u našim lovačkim društvima do kraj ove godine. Naznačio je da je to “vatrogasna mjera”, a  se o trajnijim rješenjima, cijenama lovozakupnina i drugim problema lovaca pogotovo iz našeg kraja, obrate na na saborske zastupnike, ali i Lovački savez Hrvatske. Napomenuo je da je Međimurska županija uvijek otvorena za razgovore kao i za razvoj lovnog turizma u Međimurju.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*