medjimurjepress@gmail.com

Sredstava za provedbu projekata integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove

U Maloj vijećnici Međimurske županije održano je danas potpisivanje Ugovora o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za provedbu projekta integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove za 2019. godine. Potpisivanju su prisustvovali pročelnik Branko Sušec, predstavnica DV Cipelica Eleonora Glavina, predstavnik roditelja Tomislav Hublin, Silvija Pucko i Tihana Miri iz MURID-a, Marija Ciglar iz Udruge slijepih Međimurske županije, Dijana Novak i Katarina Drk iz Društva osoba tjelesnih invalida Međimurske županije, Dalibor Kuhta i Jasenka Martinčević iz udruge Pogled.

Ugovor su potpisati župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednica Saveza “Prvi korak” Petra Kovačić.

Gospođa Kovačić naglasila je važnost problema i potrebu zakonskog uređenje problema djece s teškoćama u razvoju. Javno se zahvalila Međimurskoj županiji i županu koji su dali podršku Savezu udruga 2015.godine i prepoznali programe za djecu koja nemaju priliku kao i ostala djeca. Ove godine u projekt je uključeno 50 djece u 16 jedinica lokalne samouprave uz 44 pomagača. Apelirala je na institucije kao bi se međimurski model preslikao u jedan stabilniji i dugoročniji oblik podrške.

Eleonora Glavina naglasila je važnost dobrobiti za djecu pomogača koji su se uključili u proces osobne potrebe djece s poteškoćama u zajednicu. Cipelica je veliki vrtić i pomagači su zaista dobrodošli od orijentacije u prostoru, komunikaciji i pronalaženju onog što ta djeca najviše mogu dati.

Tomislav Hublin ispred grupacije roditelja rekao je kako je zahvalan županiji koja je prepoznala problematiku djece koja imaju neko oštećenje zdravlja. Naglasio je vrijednost pomagača, socijalizaciju djece i aktivnosti koje su iste kod sve djece.

Župan Matija Posavec rekao je kako je županija napravila prvi korak na inicijativu Saveza udruga. Kao otvorena, solidarna humana i tolerantna sredina, Međimurje i nakon 4 godine prednjači u Hrvatskoj po takvom projektu. On je osmišljen sufinanciranjem osobnih asistenata u predškolskom odgoju tj. vrtićima. Međimurska županija sufinancira ovaj projekt s 460 tisuća kuna, a isto tako i gradovi i općine. Ako smo time pomogli i jednom djetetu, jednom roditelju, jednoj obitelji, ne žalimo ni jednu kunu.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*