medjimurjepress@gmail.com

Stožer civilne zaštite Međimurske županije o novim mjerama suzbijanja koronavirusa

Nakon dužeg vremena Stožer civilne zaštite Međimurske županije danas je održao konferenciju za medije. Razlog tome je povećan broj zaraženih osoba, ali i puna kontrola kojom se provodi nad ovom situacijom

Josip Grivec načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije naznačio je trenutak kako je naša županija dugo odolijevala virusu o čemu se redovito izvještavalo no nastupio je loš trenutak kad samo jedna situacija može pokvariti epidemiološku sliku. Radimo veliki broj testiranja i normalno je da je broj zaraženih povećan.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal objasnila je da unatoč svim naporima, epidemiološka situacija u Međimurju nije povoljna, mogli bi reći da je i ozbiljna. Sa današnjim danom utvrđena je 301 osoba pozitivna na SARS Covid 2 virus. To je najveća sedmodnevna kumulativna intencija koja iznosi 99,1 na 100.000 stanovnika. U Hrvatskoj je to 69 također na sto tisuća stanovnika. Do sada je uzeto preko 8000 uzoraka, imamo 120 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 727 osoba. Dobro je što je kod većine pozitivnih osoba bolest, asimptomatska ili sa blagom kliničkom slikom, dok je hospitalizirano 11 osoba sa težim kliničkim slikama, najčešće s upalom pluća. Također nemamo prodor virusa u zdravstveni sustav niti u domove za starije i nemoćne osobe. U našoj županiji provodi se dijagnostika što je važan faktor u uočavanju bolesti i to molekularnom metodom PSAR testom. Kao razlog povećanog broja slučajeva navela je popuštanje discipline koja je od samog početka epidemije bila na primjerenoj razini.

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak rekao je kako je u ŽB Čakovec hospitalizirano 12 pacijenata, da su prošireni prostorni kapaciteti, da su zaposleni novi djelatnici, a i tijekom ovog tjedna zaposliti će još medicinskog osoblja. Sve u cilju nesmetanog obavljanja ostalih bolničkih funkcija, ali i povećanog zbrinjavanja pacijenata. S obzirom na dolazak hladnijeg vremena, uređuje se suteren umjesto trijažnog šatora i kontejnera kako bi se omogućio povoljniji pristup korisnika bolnici. Zabranjene su posjete bolesnicima, osim pratnja rodiljama i posjete maloj djeci, te bolesnicima u vrlo teškom stanju u suglasnost s voditeljima odjela.

Sonja Tošić Grlač pročelnica UO za poslove župana govorila je o domovima za starije i nemoćne osobe te spomenula kako smo vjerojatno jedina županija u državi koja nema prodora koronavirusa u iste. Sve je to rezultat odgovornog i savjesnog ponašanja tih ustanova.

Župan Matija Posavec rekao je kako je od ožujka do lipnja bilo 12 oboljelih osoba. Od 27.lipnja do 24. srpnja imali smo jednu oboljelu osobu, dok u periodu od 10.kolovoza do 20.kolovoza zabilježeno je 26 novooboljelih osoba i onda od 20. kolovoza od danas dolazimo do brojke od 301 zaražene osobe. U posljednjih 24 sata od 180 testiranih imamo jednog oboljelog, 47 negativnih, dok se za ostale čekaju rezultati. Do danas je testirano 8598 osoba što je prema ukupnom broju od evidentiranih aktivnih slučajeva postotak oboljelih od 3,5%. Ako gledamo usporedbu sa sredinom mjeseca travnja kada smo imali 8 oboljelih, tada je postotak na broj testiranja bio 2,9%. Zapravo u poređenju ostajemo na istim postocima. S današnjim danom na jednu pozitivnu osobu rađeno je 29 testiranja, a za usporedbu s travnjem bilo je 34 testiranja. U Međimurju je ukupno aktivnih slučajeva u odnosu na RH 3,9 %, dok je ukupan broj oboljelih osoba što se Međimurja tiče 1,45% i postotak aktivnih slučajeva s današnjim danom u odnosu na broj stanovnika 0,26%.

Apostrofirao je kako u našoj županiji građani mogu vjerovati na socijalni zdravstveni sustav, bez obzira na brojke koje trenutno imamo. Na sreću nitko nije bio na respiratoru, nismo imali preminulu osobu.

Dodao je kako na današnji dan od 9500 učenika u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja imamo jednog pozitivnog učenika, 219 učenika u samoizolaciji. Što se tiče 3850 učenika u srednjoškolskom obrazovanju imamo 3 pozitivna učenika i 71 u samoizolaciji. Od nastavnog osoblja nema oboljelih u osnovnoškolskom obrazovanju, dok je 9 učitelja u samoizolaciji. U srednjim školama 2 su profesora pozitivna i 2 u samoizolaciji. Imamo samo jednu područnu školu koja je na nastavi na daljinu te jednu smjenu jedne škola koja je na nastavi online.

Na kraju apelirao je na sve građane Međimurja da se ponašaju odgovorno i solidarno.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*