Tamo gdje se rađa novi život

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je za boravka u Čakovcu i posjetu županu Matiji Posavcu,  svečano otvorila novoobnovljeni Odjel rodilišta i neonatologije te Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.

Pohvalila je Međimursku županiju rekavši da ona po mnogo čemu može biti primjer. – Tamo gdje se ljudi ne bave ideologijom i vraćanjem u prošlost kraj napreduje, a to se ovdje u Međimurskoj županiji po mnogo čemu vidi pa i po povlačenju sredstava iz EU fondova. Predsjednica Grabar Kitarović je u svom prigodnom govoru izrazila zadovoljstvo posjetom upravo na ovaj odjel gdje leži budućnost zemlje, a bolji uvjeti, naglasila je, pomoći će u stvaranju bolje natalitetne slike Hrvatske.

Župan Posavec izvijestio je svoju gošću kako će 2018. godina za Međimurje biti godina ulaganja u zdravstvo i da je za tu namjenu predviđeno 140 miljuna kuna. Za obnovu rodilišta i neonatologije izdvojeno je 5 milijuna, dok su trenutne investicije u obnovu pojedinih odjela u bolnici, vrijedne 65 milijuna kuna.

Kako je naglasio ravnatelj bolnice Robert Grudić, od početka njegovog mandata, bolnica teži k modernijim i boljim uvjetima zbrinjavanja pacijenata, a već sada se može pohvaliti s brojkom od 85 posto stanovnika Međimurja koji se liječe upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Odjel rodilišta i neonatologije otvoren je prije 45 godina i od tada je u njemu rođena polovina stanovništva Međimurja, a značajnije obnove u gotovo pola stoljeća, nije bilo. Predsjednica Grabar Kitarović je u svom prigodnom govoru izrazila zadovoljstvo posjetom upravo na ovaj odjel gdje leži budućnost zemlje, a bolji uvjeti, naglasila je, pomoći će u stvaranju bolje natalitetne slike Hrvatske.

U čakovečkoj Županijskoj bolnici posljednjih se godina u prosjeku godišnje rađa oko 1,100 djece, a kapacitet rodilišta i neonatalogije dovoljan je za primanje tog broja rodilja i djece. U novoobnovljenom odjelu slijedi još finalno dopremanje opreme te će uskoro nastaviti s uobičajenim ritmom rada.

Na kraju svoj posjeta Predsjednica je dotakla i demogratsku politiku Vlade Republike Hrvatske.

-Kroz posjete županijama puno sam toga naučila o tome koje nam mjere trebaju da bi zadržali ljude, prije svega mlade obitelji i doveli do veće stope nataliteta. Voljela bih da mjere koje sam pripremila budu donesene u sinergiji s Vladom. Ako to ne bude moguće uskoro ću ih predstaviti sama. Jako puno godina su vlade ignorirale demografski problem. Kad smo pristupali EU i kad sam upozoravala da će se dogoditi ovo što se događa, nije napravljen akcijski plan i program. Imamo četiri demografske strategije, ali ne postoji akcijski plan.

(rd)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*