Međimurje Press
ZdravljeŽupanija

Tatjana Barat i Andrej Prošev donirali knjige i igračke Odjelu pedijatrije čakovečke bolnice

Za nekoliko se dana otvara obnovljeni dio Odjela pedijatrije Županijske bolnice Čakovec, a kako bi se mališani osjećali što bolje tijekom boravka na liječenju, Tatjana Barat i dr. Andrej Prošev donirali su igračke i nekoliko primjeraka svoje knjige „Kad odrastem, želim biti liječnik“.

Riječ je o naslovu koji su Barat i Prošev zajedno napisali u izdanju Školske knjige, a čije su stranice dodatno uljepšale ilustracije Ane Salopek. Sadrži priče o deset liječnica i deset liječnika koji su svojim radom promijenili hrvatsku medicinu. Tako je tu, primjerice, prva hrvatska liječnica Milica Šviglin Čavov, dermatologinja Štefanija Puretić, inače rodom iz Preloga, koja je otkrila rijetku dječju kožnu bolest; legendarni profesor anatomije Drago Perović, utemeljitelj socijalne medicine Andrija Štampar, infektolog Fran Mihaljević i mnogi drugi.

Pričama o njihovim životima djecu se nastoji zainteresirati za medicinu, učenje o svom tijelu, ali ujedno im se želi pokazati da mogu ostvariti svoje snove te postati najbolji u poslu kojim će se jednog dana baviti. Također se nastoji razbiti dječji strah od bijele kute, a čitanje ove knjige u prostorijama bolnice uvelike može doprinijeti tome.

Podsjetimo, na ideju za pisanje knjige gimnazijski kolege došli su nakon što je prva knjiga profesorice Tatjane Barat, „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“, postigla golemi uspjeh, a među likovima tog naslova nalazilo se i nekoliko liječnica. Udružili su svoje snage i djeci predstavili knjigu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Velik interes za knjigu pokazao je i ravnatelj čakovečke bolnice, dr. Igor Šegović, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije i prehrane koji ih je ugostio u svome uredu. Pridružile su se i glavna sestra Bolnice te ravnateljeva pomoćnica za sestrinstvo Valerija Korent i glavna sestra Odjela pedijatrije Dijana Farkaš.

Primjerci ove knjige, kao i društvene igre „Neustrašivi“ koje je darovala Gabrijela Kočiš, uljepšat će police čitaonice novog dijela Odjela pedijatrije čije je otvorenje pred vratima. Dr. Šegović svojim je posjetiteljima pokazao kako napreduju radovi, a glavna sestra Odjela, Dijana Farkaš, potanko je objasnila što će se nalaziti u kojoj prostoriji i koliko će novi dio Pedijatrije olakšati boravak u bolnici i djeci i roditeljima.

Obnova Odjela pedijatrije dio je velike energetske obnove čakovečke bolnice vrijedne više od 700 milijuna kuna. Nakon završene rekonstrukcije Odjel će imati obnovljene ambulante, nove moderne sobe za najmlađe pacijente, više sanitarnih čvorova, novu rasvjetu i grijanje, nove čekaonice te prostore za dnevnu terapijsku bolnicu, koja do sada nije postojala.

Ravnatelj ne krije ponos što će i njegov odjel novu godinu dočekati u novom ruhu, prijekopotrebnom međimurskoj djeci i roditeljima.

Branka Slamek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja