Transparentnost jedinica lokalne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj

OPĆINE I GRADOVI U MEĐIMURJU MOGLI BI JOŠ BOLJE U SVOJOJ TRANSPARENTNOSTI JAVNIH FINANCIJA

Rezultati Istraživanja Instituta za javne financije te rezultati istraživanje o transparentnosti – Proračunska transparentnost županija, gradova i općina od studenog 2016. do ožujka 2017. koji su izrađeni uz pomoć EU, dodijelili su Međimurskoj županiji, jednom međimurskim gradu i četiri općine najviše ocjene za transparentnost.  

Međimurski župan Matija Posavec danas je povodom toga na sazvanoj press konferenciji uz gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, načelnika Općine Dekanovec Ivana Hajdarovića, načelnika Općine Mala Subotica Valentina Škvorca, načelnika Općine Belica Zvonimira Taradija i načelnika Općine Vratišinec Zdravka Mlinarića, naglasio važnost daljnje transparentnosti javnih financija i pozvao sve druge općine da već slijedeće godine konkuriraju za ovo prestižno priznanje.

Ovaj uspjeh dobitnika ostvaren je uz javnost njihovih proračuna, objava na internetskim stranicama, javnim raspravama o tromjesečnim, polugodišnjim i godišnjim izvještajima provođenja proračuna, te dostupnosti građanima uvid u izvršavanje planova općina i gradova, ali i županije.

Prema podacima za Republiku Hrvatsku naše općine su na 8 mjestu po transparentnosti, dok je ukupni prosjek za lokalnu upravu i samoupravu 3,1 %.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek rekao je da će i nadalje trošenje novaca iz gradskog proračuna biti dostupno javnosti i da je to važan segment kako za građanstvo tako i razvoj gospodarstva.

Zdravko Mlinarić načelnik Općine Vratišinec napomenuo je kako je primjer transparentnosti javnih financija njima bila Belica iz 2015.g. i da su primijenili njihov sistem.

Načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović kao jedan od najdugovječnijih načelnika u Međimurju, naglasio je kako njegovu općinu povezuje iskustvo i mudrost koji vode do visokih ocjena u transparentnosti.

Valentin Škvorc načelnik Općine Mala Subotica rekao je kako je naslijedio transparentno poslovanje prijašnjeg rukovodstva i spomenuo kako ne misli odstupiti ni pedalj od toga.

Zvonimir Taradi načelnik Općine Belica koja prednjači u svojoj transparentnosti, a  2015. bila je najbolja u Hrvatskoj, naglasio je kako je to rad u kojem “njegove djevojke” slušaju svog nadređenog, ali i svi u općini stalno su na usluzi svojim sumještanima.

Valja napomenuti kako se upravo Međimurska županija među prvima uključila u projekt „Otvoreni proračun“ pomoću kojeg se po prvi puta na jednom mjestu prikazuju podaci o proračunu i načinu trošenja sredstava. „To je pravi put i način vraćanja povjerenja građana u politiku i institucije, a to je dužnost svakoga tko radi u javnoj upravi. Takvim radom ujedno želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna, kao najvažnijeg akta svake županije“, zaključio je Posavec.

Kako je na zajedničkom fotografiranju obećano, možemo očekivati da slijedeće godine na istom mjestu vidimo još neki međimurski grad i svakako još više općina.

(rd)

 

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*