Međimurje Press
Županija

U Međimurju obilježen dan priznanja RH

U  prigodi dana Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske danas, 15. siječnja 2019. godine župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima, Policijskom upravom međimurskom, braniteljskim udrugama, položio je vijenac te zapalio svijeće kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih.

Tijekom dana svijeće su zapalili obitelji poginulih Hrvatskim branitelja, predvođeni Zrinskom gardom i Društvo braće hrvatskog zmaja.

Tom prilikom župan Posavec naglasio je kako Međimurska županija tradicionalno obilježava Međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Dvadesetsedma obljetnica države uklopila se u obilježavanje naših sto godina odcjepljenja od Mađarske, a ono što smo donijeli u zajednicu europskih zemlja je vlastiti identitet.

Ispred Koordinacije udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata obratio se Stjepan Horvat koji je istaknuo važnost 15.siječnja 1992., iako je Republika Hrvatska tek šest godina poslije, upravo hrabrošću branitelja postala cjelovita. “Ponosan sam i sretan da danas svim Međimurkama i Međimurcima mogu čestitati 27.obljetnicu međunarodnog priznanja naše Domovine.”

Također, s početkom u 18:00 sati zgradi Scheier održana je promocija fotomonografije Josipa Horvata Majzeka „MEĐIMURSKO JE,“. 

Ovo je moja četvrta knjiga rekao je Majzek uoči prezentacije knjige koja veliča kulturne i prirodne vrijednosti Međimurja. Monografija ima 25 poglavlja i 25 priča. Obuhvaćeni su svi međimurski gradovi i općina.

Nazočnima se obratila recenzentica poglavlja vezanih za kulturnu baštinu Iva Kožnjak, mag. hist. art. koja je istaknula veliki doprinos autora očuvanju međimurske kulturne baštine koji je fotografijom ovjekovječio materijalno i nematerijalno kulturnog blago Međimurja istaknuvši crkve i pilove te čakovečki Stari Grad. „Međimurje je regija bogata povijesnim i kulturnim spomenicima koje u fotomonografiji donosi Josip Horvat Majzek čiji rad osim dokumentarističke ima i veliku umjetničku kvalitetu koju će prepoznati svaki čitatelj ove vrijedne knjige“ – rekla je recenzentica Kožnjak.

Recenzent poglavlja vezanih za prirodnu baštinu prof. dr. sc. Mladen Kučinić kazao je kako je foto monografija „Međimursko je“ specifična i posebna po svemu, a posebno je istaknuo autorovu veliku ljubav prema svome rodnom kraju. „Smatram da je autor svojom četvrtom knjigom u potpunosti uspio dočarati svu ljepotu i isprepletenost prirodnog i kulturnog, stvarajući monografiju koja može biti ogledni primjerak za slična izdanja u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Često nismo niti svjesni kakvim je prirodnim ljepotama prepuna naša zemlja i koje je potrebno sačuvati budući da nam upravo one jamče izuzetno visoku kvalitetu života kakva je upravo u Međimurju. Ova knjiga, posebna po svemu i na određeni način spomenik i spomen na ljude, prirodu i kulturu Međimurja zalog je budućim generacijama budući je riječ o jednoj od najljepših monografija ikada izdanih.“ – kazao je recenzent Kučinić.

Mons. Juraj Kolarić kazao je kako je ovom promocijom danas u Međimurju praznik pisane riječi, ali i fotografija najljepšeg kraja na Svijetu. “Autor govori i odnosi se prema Međimurju s posebnom pažnjom kao prema dragulju i to ovoj knjizi daje još veći značaj, ” te emotivno odrecitirao svoju pjesmu iz 2015. godine “Međimurje moje”.

Nazočnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo što se promocija foto monografije „Međimursko je“, izdane povodom 25 godišnjice osnutka Međimurske županije, održava upravo na dan kada obilježavamo 27 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. „Autor nas ovom vrijednom knjigom, vrlo suptilno upućuje da se zapitamo što i koliko činimo za kraj u kojemu živimo. Mi u Međimurskoj županiji nastojimo kreirati politike kojima na poštivanju tradicijskih, kulturnih vrijednosti i vlastitom identitetu gradimo još uspješnije društvo i stoga Međimurje mnogima služi kao primjer u gospodarskom, društvenom i kulturnom smislu. Ova foto monografija zasigurno će pridonijeti da i buduće generacije iskazuju poštovanje za sve što baštinimo od naših predaka, a uvjeren sam da će biti i motivacija da čuvamo i dalje gradimo naše Međimurje“ kazao je župan Posavec te izrazio divlje i zahvalnost autoru kazavši kako nas je ovom knjigom sve zadužio te poželio da ova vrijedna knjiga nađe svoje mjesto u svakom međimurskom domu.

Na kraju se nazočnima obratio i sam autor koji je kazao kako više od trideset godina istražuje i proučava kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja te je izrazio veliko zadovoljstvo što je uz potporu Međimurske županije ova foto monografija svojevrsna „mini enciklopedija“ ugledala svjetlo dana.

Kazao je kako je nastojao obuhvatiti sve ono što Međimurje čini jedinstvenim ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i vrlo emotivno se zahvalio svima koji su mu pomogli. Ispričao je jednu od anegdota vezanih za svoja istraživanja te poželio da knjiga bude vodič i motiv za istraživanje prirodnih i kulturnih bogatstva Međimurja.

Promociju je međimurskim pjesmama na gitari upotpunio glumac i glazbenik Igor Baksa, a vodio Dejan Buvač.

Promociji su pored župana Posavca, nazočili zamjenik župana Josip Grivec, zamjenici predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, prof. dr. sc. msgr. Juraj Kolarić, prof. dr. sc. Mladen Kučinić sa zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Mišel Jelić sa zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Dušan Jelić iz Hrvatskog instituta za biološku raznolikost iz Zagrebate Iva Kožnjak mag. hist. art.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja