Međimurje Press
Županija

U proteklih 24 sata u Međimurju nema novooboljelih

Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavještava javnost kako u proteklih 24 sata nema novooboljelih virusom COVID 19. Nakon što su jučer evidentirane nove oboljele osobe, epidemiološki izvidi su u tijeku, bliski kontakti oboljelih osoba su u samoizolaciji i pod epidemiološkim nadzorom. Do sada je ukupno uzeto 2492, a danas 42 uzorka.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije u petak, 14. kolovoza 2020. godine održao je radni sastanak, na inicijativu saborske zastupnice Andreje Marić, vezano uz režim rada domova za starije i nemoćne osobe s namjerom fleksibiliziranja posjeta i izlazaka korisnika domova.

Predstavnici domova za starije i nemoćne osobe u svakodnevnom su kontaktu s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo koji, zajedno sa Stožerom civilne zaštite, provode mjere i kontrole sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Dosadašnje odluke i organizacija u domovima jesu specifične i sasvim sigurno stvaraju određena nezadovoljstva manjeg dijela korisnika i zaposlenika ustanova, no osnovna namjera je očuvati fizičko i psihičko zdravlje korisnika te život. Rezultati toga su vidljivi te je Međimurje jedna od rijetkih županija u kojoj virus nije ušao u domove za starije i nemoćne osobe niti je zabilježena umrla osoba.

Načelnik Stožera Josip Grivec, zahvalivši na inicijativi saborskoj zastupnici Andreji Marić, istaknuo je kako je Stožer spreman saslušati svaku inicijativu, raspraviti o njoj i donijeti odluku u interesu svih građana: „Dnevno u Stožer civilne zaštite Međimurske županije dolazi veliki broj upita i smatram da za sada zahvaljujući pridržavanju mjera i preporuka imamo povoljnu epidemiološku situaciju, a naši građani mogu relativno normalno voditi svoju svakodnevicu.“

Posljednjih mjeseci radi se u vrlo izazovnim okolnostima, pod svakodnevnim pritiscima i donošenjima odluka kako bi se zadržalo povoljno epidemiološko stanje, stoga se mole svi građani i za strpljenje i razumijevanje aktualne situacije u kojoj se nalazimo. Međimurska županija je u nabavi uređaja za molekularnu dijagnostiku pomoću kojeg će se moći više testirati i kraće čekati rezultate testova.

Radnom sastanku Stožera nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal i epidemiologinja Lidija Vrbanec Megla, pročelnik Službe za civilnu zaštitu Ladislav Soke, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač te pojedini predstavnici privatnih domova.

(mk)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja