medjimurjepress@gmail.com

Učenicima triju međimurskih strukovnih škola dodijeljeno 186 stipendija

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na današnjoj svečanoj dodjeli stipendije u Tehničkoj školi Čakovec, nazvao je iste “rezimeom brojnih aktivnosti u području strukovnog obrazovanja”. Cilj je povezati školstvo s tržištem rada i gospodarstvom, a posao Vlade bio je stvoriti povoljniji okvir za poticanje strukovnog obrazovanja, a što je “realnijim zakonima i poreznom reformom i učinjeno”. Poentirao je riječima kako su ove stipendije  opipljivim konkretnim dokazom koristi članstva Hrvatske  u Europskoj uniji.

 

Ministar gospodarstva Darko Horvat je podsjetio da je još prije tri godine stipendije dobivalo samo 189 učenika, koji su primali 390 kuna isključivo državnog novca. Od danas će u Hrvatskoj biti ukupno 4200 stipendista strukovnih škola, a međimurski su učenici prvi kojima su one i podijeljene. Naglasio je da ništa od toga nismo izmislili samo smo preuzeli  što Austrijanci rade već 35 godina i najavio od iduće godine 5000 stipendija od 18.000 kuna godišnje za strukovna zanimanja i naknade poduzećima za mentore iz ESIF fonda. Paralelno, iz istog fonda ministarstvo će dati mogućnost poduzetniku koji učenika primi u sustav strukovnog obrazovanja da plati mentora koji će raditi s djecom tijekom obrazovanja. Pojedina firma moći će povući za tu namjenu maksimalno do 500.000 kuna. Plus toga dat ćemo priliku poduzetniku da kroz jedan dio amortizacije onih sredstava na kojima se radi edukacija prizna sebi kao poreznu olakšicu.

Napomenimo da je ministar Horvat ispravio  i riječi župana Međimurske županije Matije Posavca koji je  u svom govoru rekao kako bi bila velika šteta da mnogi stipendisti nakon školovanja završe na Zavodu za zapošljavanje. Horvat je replicirao da za to nema razloga, jer će svi oni već za trajanja školovanja naći svog poslodavca i osigurati radno mjesto s obzirom da se radi o deficitarnim zanimanjima, a što je i cilj ovog programa.

Recimo na kraju da je osim učenika, novac iz Europskog socijalnog fonda dobilo je i pet srednjih škola u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, budući Centri kompetencija.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*