Međimurje Press
Županija

Ugradnja obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije!

Danas je na konferenciji za novinare predstavljen projekt sustava Ugradnje obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije

Projekt je predstavio predsjednik uprave MENEA Alen Višnjić maf.inf.e.techn.inf., naglasivši kako se radi o ulaganja za napredak i tehnološki razvoj Centra znanja Međimurske županije. Radi se o obnovljivim izvorima energije za tri zgrade TIC I, TIC II i upravne zgrade u kojoj sjedište ima MENEA, REDEA, MIN NEKRETNINE i obiteljski centar Međimurske županije.

Fond za zaštitu okoliša 2. srpnja 2020.godine raspisao je natječaj, a 21.rujna podnijet je zahtjev za projekt fotonaponskih elektrana ukupne snage 60 kw za navede zgrade. Drugi dio projekta je ugradnja sustava sa dizalicom na upravnu zgradu koja će ovisno o godišnjem dobu grijati ili hladiti.

Fond sufinancira projekt s 40% do maksimalnog iznosa od 500.000 kuna, što znači da je ukupna vrijednost projekta 1.250.000 kuna.

Zajedno će se ugraditi 191 fotonaponskih modula, 3 invertera i ostala popratna oprema. Sve to trebalo bi proizvoditi godišnje 70.000 kw sati električne energije. Tijekom narednih 6 mjeseci provest će se javna nabava i odabrati izvođač radova.

Župan Matija Posavec tom je prilikom rekao je kako je ovo ozbiljan sustav u kojem djeluje i radi gotovo tisuću ljudi. No, tu se ne staje s projektima na području bivše vojarne.  Kreće se  u obnovu i ostalih zgrada, sve kako bi se u ovu sredinu dovedemo još više inkubiranih poduzeća, ali i da imamo što više studenata na MEV-u. U tom razvoju moramo ulagati u infrastrukturu. Na koji način? Ne samo da zadovoljimo broj ljudi koji ovdje rade, nego da to bude inovativan način, odnosno način koji je se oslanja  budućnost Hrvatske i Europske unije. naime, sve nacionalne i europske strategije zahtjevaju da se ulaže u obnovljive izvore energije. Ovim projektom želimo biti predvodnici u Hrvatskoj i biti primjer dobre prakse, kako bi nam javne institucije funkcionirale na način inovativne budućnosti i pridonosile zaštiti okoliša. Dodao je kako će se uskoro na ovom prostoru Centra znanja, ulagati i u kanalizacijski sustav, širiti cesta, osigurati veći broj parkirnih mjesta.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja