Uoči Skupštine Međimurske županije

NA POLICIJSKOJ AKADEMIJI ŠKOLUJE SE 17 POLICAJACA SAMO ZA PU MEĐIMURSKU

Mladen Novak predsjednik Skupštine Međimurske županije u najavi zasjedanja napomenuo je da danas Dnevni red Skupštine nije velik i da se nada kako će to utjecati na kvalitetu donošenja odluka.  Osvrnuo se na činjenicu da županija u prvih šest mejseci posluje pozitivno i da se sukcesivno smanjuje dug. Rekao je da se na području županije puno gradi i financira i da se dozvoljeno prekoračenje racionalno troši. Govorio je i o Piškornici i novoj upravi koja je dala puno truda na sanaciji stanja. Važan je to projekt za našu županija koja je u to odlagalište uložila podosta sredstva.

Vladimir Faber  je napomenuo  da izvješće o stanju sigurnosti koje će podnijeti na Skupštini u ime Pu međimurske nosi pozitivno ozračje. Naime, po podacima od prošle godine, prema njegovim riječima,  pad kriminaliteta bio je 4%, dok je ove 2018. za prvih 10 mjeseci čak 10%. Ipak, to su statistički pokazatelji. Prema istraživanju čak 55% građana nisu prijavila kazneno djelo, a kaznena djela privatnom tužbom još su veća. Policija nije zadovolja situacijom sigurnosti i mora poboljšati uslugu građanima.  Upravo stoga povodimo reforme u policiji. U suradnji s županom intenzivirali smo rad Vijeća za prevenciju i druga nadležna ministarstva i tek kad dođe do ozbiljne suradnje, tada ćemo govoriti o ozbiljnom poboljšanju. Ono što je posebno naglasio je da se na Policijskoj akademiji trenutno školuje 17  policajaca za područje Pu međimurske i što je nakon 8 godina prvo povećanje broja policijskih djelatnika u Međimurju. Ono što ohrabruje je da se rješavaju teška kaznena djela i privođenje nadležnom državnom odvjetništvu. Sve drugo zahtjeva reformu unutar sustava policije.

Na pitanje novinara da li policija zataškava neke slučajeve pogotovo vezano uz drogu, Faber je decidirano odgovorio da odbacuje s punom odgovornošću indicije da se nešto zataškava, osim onih slučajeva i predmeta koji su dio većih kriminalističkih  istraga u nadležnosti USKOKA i o tome se ne mogu davati informacije. Mi nemamo pravni osnov za davanje informacija u tom trenutku-zaključio je Faber.

Matija Posavec objasnio je da Međimurska županija u prvih 6 mjeseci ove godine bilježi realizaciju proračuna gotovo 75% na prihodnovoj strani  od strane priliva poreza.  To je više od plana, međutim ako gledamo ukupno poslovanje na nekoj smo pozitivnoj nuli, iako će formalno biti zabilježen minus. zato jer smo u velikom investicijskom ciklusu. Naime, komponenta od 10% koliko moramo uložiti za sufinanciranje projekata (90% su europska sredstva), premašuje ukupne prihode županijskog proračuna. To su problemi s kojima se suočavamo. U ovom trenutku morali smo izdvojiti 17 milijuna kuna za škole i ostvarenja projekata povećanja energetske učinkovitosti, tako da su svi povećani prihodi usmjereni u ove projekte. To je nacionalni problem kako se iduće godine ne bi dogodilo da u proračunu obustavljamo projekte. Tražimo povećanje nacionalnog fonda, da se ne kažnjavaju one županije koje znaju kvalitetno pisati svoje projekte.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*