Međimurje Press
Županija

Urbanovo dokazuje kako se daljnji razvoj gospodarstva mora temeljiti na kvaliteti

U Međimurskoj županiji danas je započela tradicionalna manifestacija Urbanovo, koja ove godine obilježava jubilarnu 20. obljetnicu održavanja. Radi se o višeslojnoj enogastronomskoj manifestaciji koja se održava tijekom mjeseca svibnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela – Festival Pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Matija Posavec, Darko Horvat, David Stampar, Vjeran Vrbanec

Ovog vikenda, centralno događanje odvija se u Štrigovi, gdje je danas započeo XI. Festival Pušipela, kojeg je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske. „Upravo nam ova manifestacija jasno pokazuje kako se daljnji razvoj našeg cjelokupnog gospodarstva mora temeljiti na kvaliteti. Tome su dokaz i naša vina ovdje u Međimurju, koja iz godine u godinu osvajaju prestižne svjetske nagrade. Tako su se samo u 2018. godini međimurski vinari okitili sa 6 prestižnih nagrada Decanter, pa sada očekujemo da ta brojka ove godine bude još veća“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat te naglasio kako je ova Vlada uvela novitet prema kojem se zakonodavni okvir kreira zajedno sa strukom. „Primjer takve politike su i nedavno doneseni Zakon o vinu kojim se daje snažan doprinos daljnjem razvoju kulture ispijanja vina i proizvodnje posebnih, autohtonih sorti kao što je međimurski pušipel, ali i Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. U tom smislu, mogu naglasiti kako će se stvari ubuduće radikalnije i brže mijenjati, a sve u sinergiji države i lokalnih samouprava s akademskom zajednicom i realnim poduzetničkim sektorom“, zaključio je ministar.

Matija Posavec, Suncana Glavak, Darko Horvat, Grgic Zoran, Stanslav Rebernik, David Stampar

Uz njega, svečanosti otvorenja prisustvovali su i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Sunčana Glavak, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik, predsjednik uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Društva vinara i vinogradara “Hortus Croatiae” David Štampar, dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grlić, te mnogi drugi.

Zakon o vinu i financijska omotnica od 55 milijuna eura veliki vjetar u leđa za vinare

Govoreći o spomenutom Zakonu, saborska zastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako je njime omogućeno rasterećenje od 33 posto u odnosu na postojeće propise, što je ukupno 12 milijuna kuna koji se vraćaju sektoru vinarstva za njihove potrebe i aktivnosti. „Ovo je jedan od način da se oda priznanje onima koji vrijedno rade svih 20 godina na razvoju ove manifestacije, ali i svima koji ulažu u gospodarstvo Međimurske županije. Ovim putem ujedno želim dodatno potaknuti naše vinare da se prijave na natječaje iz financijske omotnice o kojoj je govorio i ministar, a koja do 2024. godine iznosi oko 55 milijuna eura, odnosno 11 milijuna eura godišnje. Ta će im sredstva omogućiti ulaganje u jaču promociju, ali i izlazak na nova tržišta“, napomenula je zastupnica Sunčana Glavak.

Da je Urbanovo kruna nečega što traje cijelu godinu, istaknuo je župan Posavec, a za što su zaslužni sami vinari kojima je tim putem čestitao na predanom i vrijednom radu, ali i nagradama koje dobivaju na državnim i međunarodnim ocjenjivanjima. „Imamo jako dobre temelje za graditi još kvalitetniju sliku Međimurja kao prestižne enogastronomske destinacije, a mi ćemo kroz suradnju s udrugom ‘Hortus Croatiae i’ Agronomskim fakultetom našim vinarima nastaviti davati snažan vjetar u leđa“, rekao je župan.

Darko Horvat

Danas možemo s ponosom reći da je Urbanovo manifestacija nacionalnog karaktera, što je bila i prvotna namjera kada smo krenuli u organizaciju prije punih 20 godina. Iz godine u godinu sve više rastemo, te na taj način baštinimo Međimurje u skladu sa suvremenim trendovima“, naglasio je u svom govoru predsjednik Udruge „Hortus Croatiae“ David Štampar te iskoristio zahvaliti svima koji daju svoj doprinos u podizanju kvalitete međimurske vinske scene. „Svatko je od nas samo jedan mali kotačić koji afirmira naše Međimurje na nacionalnom, ali i svjetskom nivou“, zaključio je Štampar.

U tri dana trajanja Festivala Pušipela, Međimurje postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, a samo Urbanovo se pretvorilo u idealno mjesto za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja