medjimurjepress@gmail.com

Veleposlanik SAD-a Nj.E.W. Roberta Kohorsta vidi potencijal Međimurja

U Palači turizma Međimurske županije održana je danas konferencija za medije povodom posjeta veleposlanika SAD-a Nj.E. W. Roberta Kohorsta Međimurskoj županiji. Domaćin je bio župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojom zamjenicom Sandrom Herman.

Evo što su rekli prilikom obraćanja novinarima:

Matija Posavec:

Zahvaljujemo vam veleposlaniče na posjetu sa svojim suradnicima Međimurskoj županiji. kad imet eu posjetu najveće i najmoćnije svjetske sile, onda se trebate dobro pripremiti, a ja vjerujem da smo se u ovih nekoliko sati kao županija uspjeli predstaviti. Sve naše potencijale kako živimo i kako gledamo prema budućnosti. Na naš naglasak je na obrazovanju i gospodarstvu. Kad govorimo o potonjem, mi smo sredina koja ima rezultate, pogotovo u povezivanju javnog i privatnog sektora, a otvoreni smo i prema investicijama iz SAD-a. Neka naša poduzeća već danas imaju jake odnose s gospodarstvenicima u SAD-u. Što se tiče obrazovanja i tu je prostor na razmjeni studenata i učenika, o čijem  smo programu već razgovarali s veleposlanstvom prije nekoliko mjeseci. Predstavili smo veleposlaniku rad Razvojne agencije, Tehnološko-inovacijski centar  i revitalizaciju bivše vojarne, kao primjer dobre prakse i stvaranje dodane vrijednosti u gospodarstvu. Kako Hrvatska razvija dobre strateške odnose sa SAD-om tako i mi na regionalnoj razini sa veleposlanstvom u Zagrebu želimo partnerske odnose kako bi našu županiju učinili što konkurentnijom. Vjerujem u našu konkretnu suradnju.

Veleposlanik Roberta Kohorst

Iznimno mi je drago što sam ovdje. Zahvaljujem županu na gostoprimstvu i sretna sam da kao veleposlanik posjećujem jednu ovakvu naprednu i inovativnu županiju u Hrvatskoj. Jedan od važnih zadataka veleposlanstva je da uspostavimo dobre odnose s hrvatskim županijama na programu VIDAS. Naime, želimo povezati kompanije iz Amerike sa hrvatskim kompanijama, a kroz 6 mjeseci probat ćemo donijeti neke konkretne prijedloge i mjere kako bismo to i ostvarili. Jedna od najvažnijih stvari je povezivanje kompanija iz Amrike koja žele doći na novo hrvatsko tržište je da se ovdje osjećaju dobrodošlo i da je to okruženje s kojim je lako raditi, a jedina sprega je birokracija Vlade i nekih lokalnih vlasti pa investicije mogu otići drugdje. Danas sam vidio da Međimurska županija ima stav da se svaki problem može riješiti i rješavati probleme, a ne stvarati ih. To je ono najvažnije da bi se privukle investicije i kompanije da dođu ovdje stvarati. Druga stvar koja je važna u tom pogledu je obrazovanje i radna snaga koja je u suradničkom okruženju, dobro obrazovana, koja je spremna raditi što je najvažnije za kompanije koje žele doći u vašu županiju. Mi ćemo vam pomoći u tome. Prezentirati ćemo to američkim kompanijama, ispričati ovdašnju priču. Pogotovo jer mi se sviđa to što radite i pripremate teren za investicije. Veselim se zajedničkoj suradnji.

Veleposlanik je također naglasio da je čuo kako Međimurska županija najljepša u Hrvatskoj kao i njegovi gradovi. Rekao je da nije karijerni diplomat, jer dolazi iz biznis miljea, a smatra Međimurju županiju kao najbolje mjesto za američke investicije.

Matija Posavec dodao je kako je pri upoznavanju veleposlanika naglasio kako je županija već spremna za strane investicije uz svekolike prednosti od geografskih do same infrastrukture, i to pogotovo  za razvijanje automobilske industrije. Ako investitori imaju zdravu i stabilnu osnovu i ako su spremni dobro platiti radnika da neće biti problema s radnom snagom. Ne tražimo ribu nego ribarski štap, dajte nam šansu da proizvodimo visoko tehnološke proizvode, jer naš mentalitet ima tu snagu.

I na kraju zašto ne reći, sjeme suradnje Amerike i Međimurja nedavno su posadili Bojan i Ashley u televizijskom showu, nastavak bi trebao uslijediti investicijskim ciklusom.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*