medjimurjepress@gmail.com

Velika Gospa

Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15.kolovoza, kako u Hrvatskoj tako i u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Vjernici hodočaste u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je Papa Pio XII. 1. stufenog 1950. godine. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

I u Međimurskoj županiji na blagdan Velike Gospe odlazi se u mnogobrojna marijanska svetišta. Taj dio kulture i prakse Međimurci slave uz marijanske pjesme, proštenjima i kocelebriranim svetim misama na otvorenom.

Tako danas u 11 sati u Župnoj crkvi Podoha Blažene Djevice Marije u Macincu počinje misa, nakon čega će se u 12h održati program povodom 22. proslave Dana Macinca te svečano otvoriti Sportski dom NK Centrometala.

Hodočasnička Sveta Misa održat će se u 11 sati u Svetoj Mariji koju će predvoditi preč. Antun Hoblaj i uz Blagdan Velike Gospe obilježiti 230-ta godišnjica Župe Uznesenja Djevice Marije.

Dodajmo da je i veliki broj vjernika iz Međimurja tradicionalno krenuo put Marije Bistrice u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

(mp)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*