Međimurje Press
Županija

Za kvalitetan sustav brige o najmlađima, 350.000 kuna!

Svakom 8 djetetu u Republici Hrvatskoj dostupna je stručna podrška rane intervencije, no međimurski Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID već punih jedanaest godina radi na promicanju dobrobiti djece u području ranog razvoja, a osobito djece s teškoćama u razvoju i djece s rizikom za njihov nastanak. Već šestu godinu za redom Međimurska županija u svom je proračunu osigurala 350 000 kuna kojima sufinancira usluge rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurja.

Čak 6 županija na području Hrvatske nema nikakve usluge rane intervencije, a rad MURID-a dobro je prepoznat na nacionalnoj razini te su jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

MURID zapošljava 27 osoba, od toga 14 stručnjakinja za ranu intervenciju u djetinjstvu, 3 asistentice i 2 stručne suradnice, a njihove usluge koristi 130 korisnika tjedno, odnosno provode oko 180 usluga tjedno kojima obuhvaćaju djecu iz cijele sjeverozapadne Hrvatske.

Suočavamo se s velikim navalama i potrebama za uslugom rane intervencije u Hrvatskoj i zato MURID u Međimurskoj županiji i sjevernoj Hrvatskoj uz pomoć nadležnih ministarstava radi nacionalnu strategiju za razvoj rane intervencije te smo prepoznati kao pilot model i kao županija primjer dobre prakse u ovom segmentu.“, pojasnila je ravnateljica MURID-a Silvija Pucko dodavši da MURID od prvog dana djeluje kao stručna udruga koja okuplja stručni kadar te su produžena ruka zdravstvu.

Financijska podrška programa rane intervencije postavila je temelje da možemo irazvijati sustav rane intervencije u Međimurju, a sufinanciranjem pomažemo i pri uključenju u redoviti odgojni i obrazovni sustav u sklopu redovnih aktivnosti MURID-a.“, kazao je župan Posavec.

Napomenimo na kraju, da su aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na razini Europske unije te su im odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec vrijednog gotovo 20 milijuna kuna.

(mp)(eg)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja