Međimurje Press
Županija

Završen projekt For Mura-Nadogradnja i razvoj sustava upozoravanja i prognostičkog modela Mure!

Konferencijom u Dekanovcu predstavljeni su rezultati i obilježen uspješan završetak projekta For Mura – Nadogradnja i razvoj sustava upozoravanja i prognostičkog modela Mure. Projektom vrijednim gotovo 300 000 eura obnovljen je i dodatno razvijen prognostički sustav poplava na rijeci Muri.

Učinci i prijetnje uzrokovane poplavama na 48 km mađarsko-hrvatske dionice rijeke Mure od zajedničkog interesa utječu na oba područja i zahtijevaju blisku suradnju u aktivnostima obrane od poplava. Međunarodni sustav za upozoravanje i prognozu poplava za cijelo slivno područje Mure, koji daje 6-dnevnu prognozu vodostaja i protoka, razvile su Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska 2011. godine, a zahvaljujući Interreg Programu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, početkom 2021. godine započeo je projekt Nadogradnja i razvoj sustava upozoravanja i prognostičkog modela Mure. Projekt je vrijedan 297.891,00 eura, a korisnik iz Hrvatske su Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu.

Koordinirana, profesionalnija i stručnija razina mađarsko-hrvatske suradnje tijekom obrane od poplave na rijeci Muri

Završnoj konferenciji projekta nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

Projektom se sustav na hrvatsko-mađarskoj dionici od zajedničkog interesa obnovio na način da se 1D prognostički model ažurirao sa najnovijim podacima i nadogradio u skladu sa suvremenom tehnologijom. Uz rijeku Muru postavljeno je 7 novih ultrazvučnih mjerača razine vode koji će prvenstveno služiti za unaprjeđenje rada prognostičkog modela.

Zajedničkom prekograničnom suradnjom nadležnih mađarskih i hrvatskih institucija, rizici od poplava mogu se puno bolje procijeniti jer prekogranični model za prognozu poplava omogućuje brzu dostupnost relevantnih informacija na cijeloj dionici Mure.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja