Međimurje Press
Županija

Županija naručila detaljnu analizu tla u Orehovici i na nekoliko spornih lokacija

REZULTATI ĆE BITI JAVNI

Zdravlje i sigurnost stanovnika Međimurja, kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i ekološka zaštita na međimurskim poljima su najvažniji prioriteti. Stoga je rano jutros održan sastanak u Općini Orehovica na kojem su bili inspektori Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva zaštite okoliša RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, zajedno s načelnikom Općine Franjom Bukalom i županom Međimurske županije Matijom Posavcom, koji su osobno obišli teren.

Utvrđuju se sve okolnosti, način prijevoza, dozvole i analize mulja na polja uz Orehovicu. Izuzimaju se ujedno uzorci sa spomenute zemlje po nalogu ministarstva, ali unatoč tome Međimurska županija je naručila još jednu detaljnu analizu tla i uzoraka sa spornih lokacija, što će raditi Bioinstitut. Analiza  će obuhvatiti utjecaj teških metala, pesticida i dioksina te ostalih sastojaka i s rezultatima koji će stići za 7 do 10 dana, odmah upoznati javnost.

Policijska uprava međimurska i Općinsko državno odvjetništvo tijekom vikenda su provodili izvide, dok policija pojačano nadzire teretni promet na području županije. Cijeli ovaj slučaj svakodnevno i s osobitom pozornošću pratit će stručne službe i zdravstvene ustanove Međimurske županije.

Procedura je takva da će nakon rezultata analize, ukoliko se pokaže bilo kakvo protuzakonito djelovanje, slučaj preuzeti i ostale nadležne institucije.

(mg)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja