medjimurjepress@gmail.com

Županije u tri godine povukle 1,7 milijardi kuna iz EU, evo koje su najuspješnije…

Prema podacima konsolidiranih proračuna od 2017. do 2019. godine Međimurska županija među vodećima u Hrvatskoj

Županije su u razdoblju od 2017. do 2019. godine povukle iz EU oko 1,7 milijardi kuna, a u odnosu na 2017., preklani je iznos povučenih sredstava više nego udvostručen 

Najviše je povukla po glavi stanovnika Ličko-senjska županija koja ujedno ima i najveći  udjel povučenih sredstava u odnosu na ukupno povučena od strane županija, oko devet posto. Ta je Županija imala velik projekt razminiranja. Slijede ju Virovitičko-podravska i Međimurska županija. Po stanovniku, nakon njih najviše su povukle Požeško-slavonska i Šibensko-kninska županija, a po udjelu povučenih sredstava Vukovarsko-srijemska i Varaždinska županija.

S oko 3,8 tisuća kuna povučenih EU sredstava po stanovniku predvodi Ličko-senjska županija u razdoblju od 2017. do 2019. godine, slijedi Virovitičko-podravska s oko 1,6 tisuća kuna, Međimurska oko tisuću kuna, Požeško-slavonska 725 i Šibensko-kninska oko 661 kunu po stanovniku. Najveći udjel povučenih sredstava sa 9,18 posto imala je također Ličko-senjska županija, slijedila ju je također Virovitičko-podravska županija sa 6,49 posto pa Međimurska sa 5,88 posto. Na Vukovarsko-srijemsku županiju odnosio se je udjel od 5,45 posto, a 5,21 posto na Varaždinsku županiju. Po trendu rasta povučenih sredstava iz EU predvodi Krapinsko-zagorska županija s preko 700 posto, pa Osječko-baranjska sa 544,78 posto rasta, Virovitičko-podravska s nešto više od 400 posto te Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska s oko 396 posto rasta povučenih EU sredstava u trogodišnjem razdoblju. Isti je poredak po trendu rasta povučenih sredstava i u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

Međimurska županija

Međimurska županija je već niz godina u vrhu prema povučenim sredstvima iz EU fondova po glavi stanovnika, a najveći dio proračuna Međimurske županije usmjeren je razvijanju zdravstva i školstva kako bi građanima omogućili kvalitetnu zdravstvenu skrb i obrazovanje. S udjelom od povučenih 5,88 posto u odnosu na druge županije te 1.091 kuna po stanovniku treća je županija u razdoblju od 2017. do 2019. godine i peta po trendu rasta povučenih sredstava u tri godine od 396,27 posto.

U obrazovanju su sredstvima EU fondova sufinancirani projekti obnove i dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgrađen je studentski dom, obnovljen učenički dom te radionice za strukovno obrazovanje.

Građanima Međimurja osiguran je veći standard u zdravstvenoj skrbi. Međimurska županija je prijavila i provela projekt nabavke preko 700 komada dijagnostičko terapijske opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, obnovljene su ambulante opće obiteljske medicine, odjeli Županijske bolnice Čakovec te je rekonstruiran i obnovljen bolnički Paviljon za potrebe dnevne bolnice.

U fazi završetka je i projekt fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, a obnovljene su i brojne kulturne ustanove i domovi.

Sredstvima EU fondova općine i gradovi izgradile su ili obnovile dječje vrtiće (13 vrtića diljem Međimurja), dok se nakon provedenog projekta aglomeracije područja grada Čakovca, koji je realiziran prije nekoliko godina, odvijaju i radovi na aglomeraciji u donjem i gornjem Međimurju.

Od kapitalnih investicija koje su izgrađene dijelom iz Europskih fondova, dva su znanstveno istraživačka centra, Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, zatim Centar kompetentnosti iz strojarstva, Tehnološko inovacijski centar i Poduzetnički inkubator te ulaganja u gospodarske zone. Europskim sredstvima provode se i drugi projekti u znanosti i obrazovanju.

Misao vodilja u Međimurju je da potrebe za infrastrukturnim projektima zadovoljimo prijavama na natječaje za EU fondove, dok izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerimo prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

‘U ovome trenutku spremno je čak 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.’ – najavio je nedavno župan Matija Posavec.

(l.k.)

Izvor:https://zupan.hr/

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*