Županijskoj bolnici Čakovec 50 milijuna kuna europskih novaca za investicije

DANAŠNJA VIJEST NA PRESS KONFERENCIJI U ŽUPANIJSKOJ BOLNICI ČAKOVEC NAGOVJEŠTAVA KRAJNJI CILJ, A TO JE DA ĆE U NAJSKORIJE VRIJEME MEĐIMURJE DOBITI BOLNICU S NAZIVNIKOM – CENTAR IZVRSNOSTI 

Župan Matija Posavec, ravnatelj ŽB Čakovec Robert Grudić, saborski zastupnik Darko Horvat, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, voditeljica Odsjeka za zdravstvo Sonja Tošić-Grlać, direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA Sandra Polanec Milinović i Mladen Novak predsjednik Skupštine Međimurske županije, danas su izašli pred novinare s novostima o planu investicijskog ciklusa zdravstvenih ustanova Međimurske županije.

  • Donosimo informaciju koja našim građanima kvalitetu života podiže na viši nivo. Iskorištavanje europskih, ali i naših sredstava u zdravstvo jedan je od tih alata. Naime, mi smo prije nekoliko mjeseci prijavili projekt za koji smo dobili trećinu sredstava, trebali smo potpisati taj ugovor, ali smo svjesno izbjegli taj čin i uskratili si 13 milijuna kuna. Znali smo da za našu bolnicu treba daleko više sredstava. Tada smo povukli taj projekt i krenuli kandidirati u novi koji nosi čak 50 milijuna kuna, uz naših 15 milijuna kuna koje bi uložili iz našeg proračuna. To je bio rizičan potez u tom trenutku i prije dan dva došla je suglasnost Ministarstva zdravstva da je taj projekt odobren. To znači da ćemo u narednim mjesecima uložiti 65 milijuna kuna kako bi kompleksno riješili i DNEVNU BOLNICU, JEDNODNEVNU KIRURGIJU, PALIJATIVNU SKRB, PSIHIJATRIJU, FIZIKALNU TERAPIJU i tako uz izgradnju Paviljona 3 zaokružili jedan sustav ulaganju u bolnicu za narednih nekoliko 10 godina. Mi svake godine iz županijskog proračuna preko decentraliziranih sredstava oko 10-11 milijuna ulažemo u bolnicu za nabavku opreme i rekonstrukciju odjela. Imamo problem sa limitima i cilj nam je kako ga povećati. Interventna kardiologija nam je također važna i ne samo nama, već i sjever Hrvatske. Opremili smo operacijske sale koje vrijede 17 milijuna kuna i kad sve to pribrojimo i Dom zdravlja u izgradnji to je samo za ta dva projekta sto milijuna kuna-rekao je u uvodu MATIJA POSAVEC i poentirao kako smo mi jedina županija u Hrvatskoj koja sve zdravstvene ustanove ima u jednom dvorištu.

Mogli smo potpisati ugovor na 13 milijuna kuna. Nismo se pomirili s tim, željeli smo kompleksno rješenje, uz mogućnost osiguranja daleko većih europskih sredstava. Bio je to rizik, napravili smo novi projekt uz brojne konzultacije, a ta aplikacija pokazala se sada ispravna-istakao je ravnatelj Robert Grudić.

Darko Horvat rekao je kako je o ovom projektu mnogo pisano i da su mediji istim previše kontaminirani i nastavio: „Vrlo negativne konotacije koje su krenule prema Vladi RH bile su neosnovane, a namijenila je gro sredstava za cijelu Hrvatsku. U  jednom trenutku, a bilo je pet do dvanaest, vrlo brzo sa stručnim službama Ministarstva zdravlja i ravnateljem bolnice, identificirali smo pogreške i to u izradi projektne dokumentacije i izradi aplikacije, jer smo išli sa dvije neovisne aplikacije u dva neovisna projekta. Istog trenutka, nakon niza sastanaka u Ministarstvu zdravlja i dobivenih naputaka, stručne službe Županijske bolnice uz pomoć REDEE i uz pomoć ljudi iz suporta, došli smo do izmjene dokumentacije, gdje smo dvije aplikacije spojili u jednu i gdje smo mogli doći do financijske omotnice od 50 milijuna kuna što je i limit. To je model na koji mora lokalna politika i struka, ali i  komunikacija prema Zagrebu funkcionirati zajedno. Interes Županijske bolnice nije ni interes HDZ-a, SDP-a, HNS-a, već međimurskih pacijenata. Radikalni napisi koji stvaraju loš polemički odnos unutar  lokalne politike, nemaju mjesta. Ovaj projekt je dokaz da kada slušamo jedni druge, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo, dolazimo do izdašnih izvora financiranja europskih strukturnih fondova. Jedino tako možemo doći do bolničkog centra izvrsnosti. U zadnjih mjesec dana kada sam bio uključen i involviran u projekt, moram priznati da je od strane župana i stručnih službi reakcija bila brza i konkretna, kao i od strane ravnatelja bolnice“.

Na konferenciji je naglašeno kako Županijska bolnica Čakovec ne oskudijeva s kadrovima kao rijetka koja u državi. Cilj je da se ostvari veći limit, a koji je danas otežavajuća okolnost poslovanja. Potreban limit neophodno je povećati za cca milijun kuna. I na tom segmentu se maksimalno djeluje. Bolnica danas duguje 31 milijun kuna i mjesečno ostvaruje upravo dug od 1 milijun kuna. Razlog toga je oko pola milijuna medicinskih postupaka ili prosječno po jednom Međimurcu rađeno je pet zahvata. Samo u siječnju, županijske bolnice u Hrvatskoj napravile su dug od 28 milijuna kuna.

(R.Dobošić)

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*