Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Čakovečka biblioteka predstavila svoje 20. kolo

Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se može pohvaliti vlastitom bibliotekom. Osnovana s ciljem omogućavanja autorima pokrivanja troškova izdavanja knjige i promocije, biblioteka „Insula“ potiče pisanje i čitanje te mnogobrojnim autorima predstavlja dolazak pred lokalnu i hrvatsku publiku.

U predvorju Dječjeg odjela Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec tako je predstavljeno novo, 20. kolo biblioteke uz četiri nove knjige, od čega tri zbirke pjesama te jedna zbirka drama. Nakon zaključenog natječaja koji je bio aktualan od veljače, peteročlana komisija ove je godine odabrala drame Božidara Glavine „Kolaž“ te pjesme Dijane Lovrenčić Čop „U začaranom krugu“, Emanuela Srpaka „Jedinac u vodi“ i Nike Hren „Pjesme jednog ždrala“.

Gradonačelnica Čakovca: „Sredina smo koja drži do kulture i umjetnosti te potiče autore da svoja djela prezentiraju javnosti“

Uz same autore, o knjigama i biblioteci govorio je urednik Miroslav Gakić, a prisutnima se obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, kako je biblioteka projekt Grada te omogućuje lekturu, prijelom, tisak i promociju. „Ova biblioteka koja danas slavi svoje 20. kolo, za naš je grad važna iz nekoliko razloga. Prvo jer pokazuje i dokazuje da smo sredina koja drži do kulture i umjetnosti te potiče autore da izađu iz svoja četiri zida i autorska djela prezentiraju javnosti. Drugo, kontinuirano izlaženje od 19 godina pokazuje da biblioteka ima ne samo lokalni, već i širi značaj. Treće, kroz biblioteku se afirmirao veliki broj domaćih autora, od kojih su neka danas i nacionalna književna imena, poput Kristiana Novaka, koji je svoj prvi roman objavio upravo zahvaljujući „Insuli“. Naravno, velik broj vas koji se okupio na predstavljanju kola, pokazuje da je ovo prvorazredni kulturni događaj u našem gradu, što je još jedan dokaz vrijednosti ove biblioteke“, rekla je gradonačelnica i čestitala autorima čije su knjige ove godine izabrane za izdavanje, uz nadu da ovo nisu njihovi posljednji radovi. „Puno je autora u „Insuli“ napravilo svoje prve korake, puno se autora i ponovo afirmiralo uz našu biblioteku te bez zadrške javilo na natječaj. Spomenut ću Andreju Kos Lajtman, Kristiana Novaka, Emiliju Kovač, Kristinu Štebih i druge, autore koji su zaslužni da se za „Insulu“ itekako zna“, dodao je urednik i naglasio kako je od 2003. godine pa do danas kod međimurskih autora ponajviše zastupljena poezija.

Prvi puta izdana knjiga u kategoriji mladih autora, svoju poeziju predstavila 18-o godišnja Nika

Ovim projektom do sada su izdane 63 knjige međimurskih i čakovečkih autora, a ove godine po prvi puta, u posebnoj kategoriji, tiskana je knjiga mlade autorice. Točnije u kategorija od 15 do 30 godina svoju prvu zbirku pjesama izdala je 18-o godišnja Nika, učenica 3. razreda Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec. „Jubilarno kolo potaknulo nas je da „Insulu“ osvježimo i dodamo joj nešto novo, stoga od ove godine posebna kategorija za mlade, kako smo grad koji je na putu za preuzimanje titule „Grad za mlade“. Želimo potaknuti naše mlađe autore i kreativce da pišu i stvaraju. Sigurna sam da među srednjoškolcima i studentima ima vrlo mnogo talentiranih te ih pozivam da Nikin uspjeh shvate kao poticaj da sve nas upoznaju sa svojim radovima i mislima“, zaključila je čakovečka gradonačelnica.

Postojanje ove biblioteke Čakovec bez sumnje svrstava među gradove koji shvaćaju važnost poticanja građana na pisanje i čitanje, razvijanja kreativnosti kod djece i mladih te ono što je posebno važno, one koji ulaganje u kulturu smatraju neophodnim za daljnji rast i razvoj zajednice.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja