Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

[MEĐIMURJE] Prvi u Hrvatskoj uvodimo digitalnu knjižnicu Oxford University Pressa u škole!

U Gradskoj vijećnici Grada Čakovca, danas prijepodne, održana je konferencija za medije na temu školskog projekta Profil Kletta „Read Your Way to Better English“.

Naime, od ove školske godine učenici međimurskih osnovnih škola i njihovi nastavnici Engleskog jezika imaju mogućnost besplatnog korištenja nove, digitalne knjižnice u kojoj se nalaze sva izdanja Oxford University Pressa i sudjelovati na interaktivnim radionicama.

Ugovor o poslovnoj suradnji tom su prilikom potpisali direktor Profila Klett Dalibor Greganić, župan Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Školskom projektu „Read Your Way to Better English”, tako je djeci  i nastavnicima dostupno više od 1000 naslova najvećeg svjetskog izdavača – Oxforda. Nakon prvog zajedničkog projekta i otvaranja digitalne učionice budućnosti na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, suradnja s Gradom Čakovcem i Međimurskom županijom krenula je izvrsno i brzo se stvorila prilika za novi projekt. Ovaj je kraj prepoznat kao predvodnik progresivnih ideja i kao onaj koji razvija kvalitetu obrazovanja, uz isticanje važnosti podrške izvrsnosti i pismenosti svojih učenika. Stoga smo na sjever zemlje donijeli najvećeg svjetskog izdavača s preko 1000 naslova iz kojih će djeca moći čitati i učiti, a Profil Klett dogovorio je i interaktivne radionice gdje će se educirati i učitelje koji će dodatne materijale koristiti za edukacije i stručna usavršavanja. Veseli nas ova suradnja i nadamo se da će se u nastavku iste dizati svijest o tome što za budućnost treba osnovnoškolcima, a samim time i svima nama –  rekao direktor Greganić.

Denis Kirić, voditelj Županijskog stručnog vijeća za engleski jezik Međimurske županije za osnovne škole, uz prisustvo Mije Mandić, savjetnice za nastavu stranih jezika, pritom je naglasio vrijednost ovog projekta te prepoznao za učitelje i učenike jednu vrijednu priliku. „U nastavi stranih jezika uvijek su dobrodošli kvalitetni tekstovi, koji su im sada omogućeni i na engleskom jeziku. Naslovi su razvrstani po grupama i po dobi te zaista imamo sreću što su čelnici sjevera zemlje prepoznali prednosti i potencijal projekta te omogućili svima zainteresiranima besplatno sudjelovanje“, kazao je i dodao kako se nada da će se kod školaraca ovime potaknuti čitanje, osnažiti njihove jezične kompetencije i omogućiti im lakši ulaz u multikulturalno jezično društvo.

Kako se radi o projektu koji je diljem zemlje izuzetno dobro prihvaćen, za međimurske i čakovečke školarce u Gradskom, odnosno Županijskom proračunu, osigurana su sredstva te će mladi na taj način imati priliku razvijati svoju čitalačku pismenost. Digitalna knjižnica učenicima je na raspolaganju sve do lipnja 2023. kada će se procijeniti njeno korištenje, korist za djecu i njihove mentore. U projekt na području Grada Čakovca uključit će se 83 učenika I., II., III. osnovne škole i Osnovne škole Ivanovec.

Čakovečka gradonačelnica: „Mladima se omogućuje kvalitetno i što je najvažnije, na globalnom tržištu rada kompetitivno znanje“

„Ovim ugovorom, našim učenicima i njihovim profesorima omogućujemo besplatni pristup digitalnoj oksfordskoj knjižnici, koja sadrži brojne naslove te koja može pridonijeti boljem učenju i razumijevanju, ali i znanju novih jezika. Dodatna vrijednost je da pritom razvijamo njihovu ljubav prema čitanju, ali i upoznavanju drugih kultura uz stjecanje dodatnih vještina koje će današnjoj djeci, a sutra odraslim ljudima pomoći u svakodnevnoj poslovnoj i privatnoj komunikaciji“, rekla je čakovečka gradonačelnica i dodala da se iskreno nada da ćemo plodove današnjih ulaganja u obrazovanje svi zajedno ubirati sutra. „U svijetu kakav je danas, znanje je moć te osnova svakog napretka. Omogućavanjem besplatnog pristupa digitalnoj knjižnici našim osnovnoškolcima, učenicima i njihovim učiteljima dajemo moćan alat za koji sam sigurna da će znati iskoristiti. Drago mi je i jasna je poruka što je sjever Hrvatske prvi u zemlji prepoznao potencijal ovog projekta. To je još jedna potvrda da smo ozbiljni kada treba promišljati o budućnosti i omogućiti mladima kvalitetno i, najvažnije, na globalnom tržištu rada – kompetitivno znanje“, zaključila je Cividini.

Međimurski župan: „Ovo je još jedna inovativna metoda učenja koju uvodimo u naše škole“

Profil Klett ovlašteni je zastupnik Oxford University Press-a na području Republike Hrvatske za prodaju pretplatničkih digitalnih kupona Oxford Reading Club-a, kojima se omogućuje pristup digitalnoj knjižnici i to putem kodova koje izdaje Oxford University Press. Kako bi škole mogle sudjelovati u Projektu, Grad i Županija snosit će troškove kupnje pristupnih kodova, za škole u ingerenciji Međimurske županije sveukupno za 300-tinjak učenika u 15 škola. „To je broj učenika koji su zainteresirani za uključenje u ovaj pilot projekt za razdoblje od 8 mjeseci, a nadam se da će isti motivirati i druge učenike i njihove učitelje da se uključe, potaknu u njima čitalaštvo na engleskom jeziku. Cilj je i da učiteljima ovakvi projekti posluže kao dodatna prilika da te učenike još više animiraju i zainteresiraju za učenje i utjecaj engleskog kao svjetskog jezika. Ovo za nas u Međimurju predstavlja još jednu inovativnu metodu učenja i vjerujem da će rezultirati dodatnom motiviranošću naših učenika“, zaključio je Posavec.

(mg)(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja