Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Neven Pintarić novi je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora!

Neven Pintarić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, novi je predsjednik Hrvatskog studentskog zbora. Pintarića su na konstituirajućoj – izbornoj sjednici HSZ-a, održanoj u subotu 27. studenog u Varaždinu, izabrali predstavnici studentskih zborova iz čitave Hrvatske, čime je postao čelnik krovnog tijela svih koji studiraju na hrvatskim sveučilištima, veleučilištima i visokim školama.

Neven Šoljarić (desno)

– Za mene osobno, kao i za riječki Studentski zbor, velika je čast, ali i odgovornost, dobiti od svojih kolega priliku voditi HSZ u akademskoj godini 2021/2022. Pred nama je još jedna izazovna godina u kojoj studentske organizacije, više nego ranije, imaju obavezu brinuti o statusu i standardu studenata. Kako onom obrazovnom, kulturnom, socijalnom i društvenom, tako i standardu zdravlja i sigurnosti. Hrvatski studentski zbor mora biti mjesto rasprave i kreiranja rješenja za brojne teme poput studentskog smještaja, prehrane, stipendija i školarina kako bi se svim studentima, neovisno na kojem visokom učilištu studiraju, osigurao kvalitetan i primjeren studentski život, kazao je Pintarić, student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ali i Veleučilišta u Rijeci gdje je student specijalističkog diplomskog stručnog studija Promet.

Uz studentski standard, u izbornom je programu kao ključni fokus u predstojećoj godini naveo međunarodnu suradnju, uvođenje jedinstvene virtualne studentske iskaznice nove generacije na nacionalnoj i europskoj razini koja bi trebala donijeti brojne pogodnosti studentima, kao i proaktivna participacija u povjerenstvima nadležnih institucija za studente i mlade. Dodatno, Pintarić je najavio razbijanje negativnih stereotipa vezanih uz studentske predstavnike i udruge, kao i snažnije otvaranje studentskih zborova prema onima koje predstavljaju i kvalitetnije informiranje studenata o radu predstavnika.

Za zamjenika predsjednika izabran je Ivan-Pavao Boras, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

U sklopu sjednice, koordinatorice projekta „Uniri Stvari“ Marija Špoljarić i Lana Par prezentirale su projekt čiji je cilj osiguravanje higijenskih potrepština (uložaka i tampona) za osobe koje menstruiraju. Ovaj projekt Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci provodi se u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci na Sveučilištu u Rijeci, s namjerom proširenja i na druga visoka učilišta u Republici Hrvatskoj.

Naime rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu, koje je 2020. godine provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter na više od 6.000 ispitanica, pokazuju kako je trećina njih prisiljena štedjeti na menstrualnim potrepštinama, a čak 10 posto ne može si priuštiti redovitu potrebnu količinu. Hrvatski studentski zbor ovom prilikom pružio je potporu projektu s namjerom proširenja na druga visoka učilišta u Republici Hrvatskoj.

U sklopu sjednice održan je i sastanak s predsjednikom Zajednice studentskih centara RH, ravnateljem Studentskog centra Varaždin Nenadom Milijašem po pitanju uvođenja noviteta u studentskoj prehrani kao i o projektima koje u planu imaju studentski centri u RH, a s ciljem prijave istih na EU fondove. Ova prigoda iskorištena je i za sudjelovanje u radionicama koje se provode povodom održavanja Dana zdravlja u Varaždinu.

Slobodan Šolaja, mag. iur.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja