Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Znate li da Hrvatska ima svoj Romski teatar?

Jedan od značajnih doprinosa kulturnoj sceni Hrvatske je Romski teatar – Teatar R, osnovan 2018 godine. Ovaj teatar briljira na kulturnoj sceni, ističući važnost raznolikosti i pružajući glas romskoj zajednici. U suvremenom društvu, teatar ne služi samo kao zabavna platforma, već i kao sredstvo istraživanja i predstavljanja različitih aspekata ljudskog iskustva.

Teatar R je započeo svoj put s predstavom “Mi bi da se ženimo”, koja je nastala u okviru projekta “Kultura i umjetnost za mlade”, podržanog od strane Europskog socijalnog fonda. Osnivači ovog teatra, Udruga žena Romkinja Hrvatske Bolja budućnost, udruga Kultura Nova i iDEMO – Institut za demokraciju, uspješno su spojili snage kako bi stvorili prostor za izražavanje romske kulture.

Zvjezdana Bubnjar, voditeljica Teatra R, naglašava važnost angažmana mladih Roma u stvaranju kazališnih djela. Ovaj participativni pristup omogućuje mladim Romima da budu kreatori, izraze svoju kreativnost i istaknu svoje identitete na jedinstven način. Mladi Romi aktivno sudjeluju u svim segmentima stvaranja predstave, što im omogućava da izraze vlastita iskustva i perspektive. Ova inicijativa ima za cilj osnaživanje mladih Roma, poticanje njihove samosvijesti i samopouzdanja te prepoznavanje njihove jednakosti unatoč marginalizaciji kojoj su često izloženi.

Predstava “Mi bi da se ženimo” postigla je izvanredan uspjeh, s nominacijama u pet kategorija na SKAZ-u 2020. i osvajanjem nagrade za najbolji originalni tekst.

Uspjeh se nastavlja s predstavama poput “Cigano de Budalak” i “Plava munja”. Ova potonja je čak nominirana za najbolji dramski tekst na Festivalu hrvatske pučke drame „Murski cimeri“ 2023. godine, gdje je Ivan Stanić osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Sada, Teatar R priprema novu predstavu koja je sufinancirana od strane Europske unije u okviru Impact4values programa , a koja će premijerno biti izvedena na proljeće u  Zagrebu  a nakon toga u Varaždinu, Koprivnici, Đurđevcu i Čakovcu  . Ova predstava nastavlja temu izražavanja romske kulture na suvremen i duhovit način  te uspješno izjednačava probleme mladih Roma s problemima ostalih mladih osoba u našoj zemlji.

Važan aspekt projekta je i anketni upitnik koji ima za cilj istražiti stavove opće populacije RH o Romskoj nacionalnoj manjini. Ovo istraživanje će otkriti najčešće predrasude i probleme s kojima se Romi suočavaju u procesu integracije u društvo. Razumijevanje ovih problema omogućit će donositeljima odluka, vladinim institucijama i organizacijama civilnog društva da razviju strategije i politike usmjerene na rješavanje tih problema. LINK NA ANKETU: https://forms.gle/TJKaQdAUdFTNA47a6

Istraživanje se provodi u sklopu projekta “Zajedno na sceni – TEATAR R” koji provode Udruga Kultura nova i Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Sofija.

Na temelju rezultata istraživanja planirat će se buduće edukacijske inicijative koje će promicati toleranciju, suzbijati predrasude te stvarati otvoreno i inkluzivno okruženje za sve građane, uključujući i pripadnike Romske nacionalne manjine. Teatar R ostaje ključna platforma koja potiče dijalog, razumijevanje i zajednički rad prema društvu bez predrasuda.

Više o projektu možete saznati ovdje: https://kultura-nova.hr/zajedno-na-sceni-teatar-r/

info@sofija.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja