Međimurje Press
Korisni savjeti

2. 4. – DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Dan bez mobitela u prometu obilježavamo 2. travnja, na datum koji je uistinu u svijetu bio i posljednji datum bez mobitela u prometu. Prvi poziv mobilnim uređajem uspostavljen je, naime, 3. travnja 1973., kad je s ulica Manhattana u New Yorku to uspjelo američkom inženjeru kompanije Motorola Martinu Cooperu s njegova prvog prototipa uređaja mobilnog telefona. Cooper je nazvao kolegu konkurentske kompanije AT&T Joela Engela čime je taj poziv ušao u povijest mobilnih komunikacija, a telekomunikacijska industrija počela
doživljavati procvat i do danas nezaustavljivi rast.

Telekomunikacijska je revolucija potpuno promijenila ne samo načine komunikacija u cijelom svijetu nego i na svim razinama utjecala na svakodnevni život svih. Jedna od najizraženijih negativnih posljedica (uz brojne pozitivne) je korištenje mobilnog telefona, danas je to smartphone, u prometu, bez obzira jesu li sudionici u prometu vozači, pješaci, motociklisti, romobilisti ili biciklisti.

Prema istraživanju provedenom 2022. u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, ujedno i prvom takvom u Hrvatskoj tijekom vožnje u rukama mobilni telefon koristi 73 posto vozača, na biciklu 21,4 posto biciklista, a na pješačkim prijelazima prometnica 65,5 posto pješaka. Vozači koji po mobitelu tijekom vožnje tipkaju poruke ili pretražuju po ekranu reagiraju tri puta sporije od vozača koji nemaju mobilni uređaj u rukama za volanom. Reakcija vozača s mobitelom u vožnji ne bilo koju od prepreka ili događa na cesti je usporenija za 2,5 sekunde. Vrijeme je to u kojem vozilo pri brzini od 50 km/h prijeđe 70 metara bez kontrole vozača,
drugim riječima 12 pješačkih prelaza! Pri brzini od 100 km/h vozilo s vozačem kojem je pažnja na mobitelu je bez kontrole čak 150 metara. To su sekunde u kojima se dogodi nesreća koja je bez distrakcije mobilnog uređaja mogla biti izbjegnuta.

Policija prosječno godišnje u Hrvatskoj tijekom redovnih kontrola prometa s mobitelom za volanom uhvati oko 50 tisuća vozača. Distrakcija mobitela u prometu jedna je od najvećih distrakcija, nije samo vizualna zbog skretanja pogleda s ceste, nego je istodobno kognitivna jer su misli fokusirano potpuno od prometa, zatim fizička je vozač nema obje ruke na volanu te je i zvučna, jer zagušuje druge u prometu važne signalne zvukove trube i znakove upozorenja, poput sirena.

(Renata Ivanović)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja