Međimurje Press
Korisni savjeti

Kada raskititi bor?

Kićenje bora povodom blagdana rođenja Isusa Krista tradicionalni je katolički običaj kao i njegovo raskićivanje. Tako da Katolička Crkva zapravo nema pravila kada kititi ili raskititi bor. Mnoge obitelji će raskititi bor na blagdan Sveta tri kralja, iako liturgijski gledajući božićno vrijeme traje do blagdana Krštenja Gospodinova. Taj se blagdan slavi prvu nedjelju nakon blagdan Sveta tri kralja.

U mini-katehezi “Zašto ne treba raskititi bor na blagdan Sveta tri kralja?” studentski kapelan u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić objasnio je kako bi se bor trebao raskititi na blagdan Krštenja Gospodinova, a ne prije.

“Stoga ne treba raskititi bor i ukloniti jaslice sve do tada. Po starom običaju čak do Svijećnice se može držati bor u svom domu”, naglasio je fr. Ivan Dominik Iličić.

Primjerice, Poljaci drže bor u crkvama, stanovima i na trgovima do blagdana Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače. Taj je običaj iz svoje zemlje prenio u Vatikan papa Ivan Pavao II. pa tako vatikanski bor stoji okićen kroz cijeli siječanj.

“Nemojte raskićivati bor kako se vaš bor ne bi povezivao s pravoslavnim Božićem. To nije lijepo, a nije ni teološki ispravno jer po julijanskom kalendaru neka braća grkokatolici koji su s nama u punom zajedništvu slave također Božić.

Braća pravoslavci, iako nisu s nama u punom zajedništvu, imaju sve sakramente kao mi pa nam je moguće pričestiti se u pravoslavnoj crkvi u gradu gdje nema katoličke crkve ako određen episkop Pravoslavne Crkve to dopušta. Svugdje u svijetu pravoslavac se može pričestiti u katoličkoj crkvi ako u tom gradu nema pravoslavne crkve i to mu nitko ne može zabraniti. Euharistija nam je jednaka kao i puno teoloških istina”, poručio je fr. Ivan Dominik Iličić.

Hrvatska katolička mreža

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja