Međimurje Press
Sport+

FILIP UDE izborio finale Svjetskog prvenstva!

Neuništivi Filip Ude, najbolji hrvatski gimnastičar koji u svojoj karijeri ima europsko zlato na konju s hvataljkama i u 36-toj nastavlja s nizom vrhunskih rezultata.

Nakon finala Europskog, Ude je sličan poduhvat ponovio i na Svjetskom prvenstvu koje se krajem listopada i početkom studenoga održava u engleskom Liverpoolu. U jučerašnjim kvalifikacijama Čakovčanin je smireno odradio svoju vježbu i od sudaca dobio ocjenu 14.400 što je bilo dovoljno za sveukupno sedmo mjesto i plasman u veliko finale.

Naš gimnastički pulen u dogovoru sa svojim trenerima Mariom Vukojom i Igorom Kriajimskim smanjio je početnu ocjenu na 5.800  izbacivši element ruska kola. Pokazalo se to dobrim odabirom jer je vježbu odradio skoro pa savršeno i za prikazano dobio visokih 8.600. Vidno oduševljen Ude nije krio koliko mu znači ovaj rezultat: „Još mi je nestvarno jer znam koliko poteškoća sam imao na treninzima i još sam k tome smanjio vježbu, ali i opet mi je to bilo dovoljno za finale i potvrdu da sam s toliko godina među osam najboljih na svijetu. To je pokazatelj da se može uspjeti bez obzira na godine“. Podium trening u subotu već je sugerirao da je član Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan spreman za odličan nastup. Ni dva dana kasnije nije razočarao. „Već sam na prvom elementu, na škarama osjetio da imam dosta snage. Konj je jako zahtjevna sprava i troši puno energije, ali ja sam znao da ću odraditi do kraja. Japanci i Kinezi su se gasili prema kraju nastupa koji traje tridesetak sekundi. Sprava proizvođača Gymnova zahtjeva 30 posto više snage i tu su oni, koji su bili favoriti, kiksali. Tko oduvijek ne trenira na tom konju ima  problema. Konačno sam savladao tog proizvođača i izuzetno mi je drago mi zbog uspjeha. Godinama me otpisuju, a ja se uvijek vraćam. Znam da sam u vrhu i tu mogu sigurno ostati još par godina“ rekao je sinoć ponosni Međimurec.

Vremena za pretjerano slavlje nije bilo jer iako je naš gimnastičar svoj nastup imao poslijepodne mora je čekati nastup vježbača u posljednjim subdivizijama tako da je i službenu potvrdu plasmana među osmoricu najboljih na planetu saznao tek iza 23 sata po hrvatskom vremenu. Finale SP na rasporedu je u subotu 5. studenoga od 15,20 sati.

Neuništivi Filip Ude, najbolji hrvatski gimnastičar koji u svojoj karijeri ima olimpijsko, svjetsko i europsko zlato na konju s hvataljkama i u 36. nastavlja s nizom vrhunskih rezultata. Nakon finala Europskog, Ude je sličan poduhvat ponovio i na Svjetskom prvenstvu koje se krajem listopada i početkom studenoga održava u engleskom Liverpoolu. U jučerašnjim kvalifikacijama Čakovčanin je smireno odradio svoju vježbu i od sudaca dobio ocjenu 14.400 što je bilo dovoljno za sveukupno sedmo mjesto i plasman u veliko finale. Naš gimnastički pulen u dogovoru sa svojim trenerima Mariom Vukojom i Igorom Kriajimskim smanjio je početnu ocjenu na 5.800  izbacivši element ruska kola. Pokazalo se to dobrim odabirom jer je vježbu odradio skoro pa savršeno i za prikazano dobio visokih 8.600.

Vidno oduševljen Ude nije krio koliko mu znači ovaj rezultat: „Još mi je nestvarno jer znam koliko poteškoća sam imao na treninzima i još sam k tome smanjio vježbu, ali i opet mi je to bilo dovoljno za finale i potvrdu da sam s toliko godina među osam najboljih na svijetu. To je pokazatelj da se može uspjeti bez obzira na godine“. Podium trening u subotu već je sugerirao da je član Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan spreman za odličan nastup. Ni dva dana kasnije nije razočarao. „Već sam na prvom elementu, na škarama osjetio da imam dosta snage. Konj je jako zahtjevna sprava i troši puno energije, ali ja sam znao da ću odraditi do kraja. Japanci i Kinezi su se gasili prema kraju nastupa koji traje tridesetak sekundi. Sprava proizvođača Gymnova zahtjeva 30 posto više snage i tu su oni, koji su bili favoriti, kiksali. Tko oduvijek ne trenira na tom konju ima  problema. Konačno sam savladao tog proizvođača i izuzetno mi je drago mi zbog uspjeha. Godinama me otpisuju, a ja se uvijek vraćam. Znam da sam u vrhu i tu mogu sigurno ostati još par godina“ rekao je sinoć ponosni Međimurec.

Vremena za pretjerano slavlje nije bilo jer iako je naš gimnastičar svoj nastup imao poslijepodne mora je čekati nastup vježbača u posljednjim subdivizijama tako da je i službenu potvrdu plasmana među osmoricu najboljih na planetu saznao tek iza 23 sata po hrvatskom vremenu. Finale SP na rasporedu je u subotu 5. studenoga od 15,20 sati.

FOTO: Slobodan Kadić – Hrvatski gimnastički savez

Tomica Jakopec

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja