Međimurje Press
Sport+

Hrvatska reprezentacija otputovala na zimske POI u Peking!

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovala je u četvrtak iz zračne luke Franjo Tuđman u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati XIII. Zimske Paraolimpijske igre.

Peking će tako postati prvi grad u povijesti koji je organizirao ljetne i zimske Olimpijske (2008) i Paraolimpijske igre (2022). Tokio je prošlog ljeta bio prvi grad koji je po dva puta ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre. Prve Olimpijske igre u Tokiju održane su 1964, a druge prošlog ljeta.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz više od 50 zemalja svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara.

“Ponosan sam i velika je čast nositi zastavu svoje domovine na otvaranju zimskih paraolimpijskih igara i veselim se tome,” kazao je uoči puta Bošnjak koji je na posljednjim Igrama u Pjongčangu 2018. osvojio broncu u snowboardu, u  disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.

Svečanost otvaranja Zimskih POI na rasporedu je 4. ožujka na Nacionalnom stadionu, ili popularno nazvanom Ptičjem gnijezdu na kojem su nedavno održane svečanosti otvaranja i zatvaranja ZOI.

Poput olimpijskih i zimske paraolimpijske igre snažno su obilježene pandemijom i što se tiče epidemioloških mjera strože su negoli su bile one u Tokiju.

Svi sudionici, sportaši i dužnosnici ostat će u hermetički zatvorenom balonu koji će ih držati odvojenim od vanjskog svijeta za vrijeme trajanja Igara. Sportaši su imali izbor – ili biti potpuno cijepljeni ili 21-dnevna karantenu po dolasku, dok na Olimpijskim igrama u Tokiju nije postojala obveza glede cjepiva. Svi u balonu morat će svakodnevno raditi testove na Covid, a kao i u Tokiju, sportaši će morati nositi masku većinu vremena, osim kada sudjeluju u događajima ili ako su na podiju.

Hrvatska delegacija je krenula na put prema Pekingu u danu u kojem je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

“Ne sviđa mi se cijela situacija, ali ne vjerujem da će se POI odgoditi ili otkazati. Nadam se da će se cijela ova situacija smiriti,” dodao je Bošnjak.

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine, a nastupili su i Torinu (2006), Vancouveru (2010), Sočiju (2014), te Pjongčangu (2018). (HPO).

cid:image001.png@01D8182A.71D13A20

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja