Međimurje Press
Sport+

Ivan Ćosić izabran u Vijeće sportaša WADA-e!

Kapetan hrvatske reprezentacije u sjedećoj odbojici Ivan Ćosić (34) izabran je za člana inauguracijskog Vijeća sportaša Međunarodne antidopinške agencije (WADA).

U skladu s nedavnim reformama upravljanja koje se provode kako bi se osiguralo da su stavovi i iskustva sportaša integrirani u sve razine WADA-ine strukture, stvara se Vijeće sportaša WADA-e od 20 članova s ​​mandatom koji će započeti 1. siječnja 2023. godine.

“Integritet, autentičnost i poštenje temeljne su vrijednosti WADA-inog odbora za sportaše. Njihova je uloga zaštititi integritet čistog sporta kao vodeći glas za sportaše na globalnoj razini,” objavila je WADA.

Pet sportaša je imenovanih od strane Povjerenstva sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), osam sportaša je izabranih od strane športskih komisija međunarodnih federacija, a još sedam sportaša izabrat će komisija za imenovanja sastavljena od većine sportaša.

“Iznenađen sam i naravno, počašćen. Nadam se da ću se dokazati u Vijeću sportaša WADA-e i dati ću sve od sebe kako bi zastupao interese svojih kolega sportaša. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške i pomoći World ParaVolley organizacije i nevjerojatno sam zahvalan na tome. Jednostavno volim činjenicu da se mogu baviti sportom na toliko mnogo načina, i osjećam se sretnim što to mogu učiniti i imam podršku svoje obitelji i prijatelja u ParaVolley svijetu,” kazao je Ćosić.

“Ovo novo vijeće predstavljat će, podržavati i promovirati glasove sportaša o pitanjima borbe protiv dopinga. Sportaši će, na ovaj način, dobiti priliku da zauzmu važna mjesta u upravnim tijelima WADA-e: predsjednik će biti imenovan u Izvršni odbor WADA-e, dva člana će zauzeti mjesta u Zakladnom odboru WADA-e, a Vijeće će biti zaduženo za imenovanje sportaša u drugim tijelima WADA-e. Ovo je značajan korak naprijed u pogledu izravnog uključivanja sportaša u upravljanje WADA-om,” dodao je.

Ćosić je od 2007. godine član muške reprezentacije u sjedećoj odbojci, te je i kapetan reprezentacije. Član je IOK Zagreba, te glavni tajnik kluba. Nekada je trenirao košarku, međutim kada je imao 16 godina na nogostupu ga je udario automobil pri čemu je ostao bez lijeve potkoljenice. Nakon brojnih operacija i rehabilitacije počeo je trenirati sjedeću odbojku kojom se i danas bavi.

Zanimljivo, prije tri godine je nastupio na Velebit Ultra Trailu koji je zahtjevan i za iskusne trkače bez invaliditeta, jer podrazumijeva hodanje, trčanje i planinarenje po teškom terenu. Nastupio je u kategoriji do 16 km koje je s protezom prošao za nešto manje od pet sati.

“U ime WADA-e, želio bih čestitati novim članovima Vijeća sportaša. S ovom objavom korak smo bliže ostvarenju našeg Vijeća sportaša, što je uzbudljiva mogućnost za sve uključene. Bilo nam je drago vidjeti da su izbori skupine 2 protekli glatko i uvjereni smo da će proces imenovanja skupine 3 Vijeća sportaša slijediti taj primjer,” naglasio je predsjednik WADA-e Witold Banka.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja