Međimurje Press
Sport+

Pregled 4. dana na PI Tokio 2020.

Antonio Franko zauzeo peto mjesto, Davor Komar startao porazom!

Paraolimpijac Antonio Franko zauzeo je peto mjesto u triatlonu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Antonio je prvi hrvatski sportaš koji se natjecao u ovoj disciplini tako da je njegov nastup od povijesnog značaja.
Utrka je održana u Odaiba Marine Parku, a Franko je ostvario rezultat 1:05.49 nakon 750 metara plivanja, 20 km vožnje biciklom i 5 km trčanja.

Pobjednik Je Francuz Alexisom Hanquinquantom koji je bio 5:51 minuta brži od Antonia. Drugo mjesto je osvojio
Japanac Hideki Uda (+3.47), dok je bronca pripala Španjolcu Alejandru Sanchezu (+4.26).

Tokio, 28.08.2021 – Hrvatski paraolimpijac Antonio Franko osvojio je peto mjesto u utrci triatlona na paraolimpijskim igrama Tokio 2020.
foto HINA/ Damir SENCAR/ 

“Mogu biti zadovoljan petim mjestom, dao sam sve od sebe, u ovom trenutku nisam mogao bolje. Od početka do kraja je bila velika borba po ovom teškom vremenu,”- rekao je 28-godišnji triatlonac iz Kraljevice, član riječkog kluba Rival.Velik dio utrke Franko se održavao na trećem mjestu, potom nakon biciklističke dionice pao između petog i sedmog mjesta, no posljednju dionicu je ipak uspio otrčati i zadržati peto mjesto. Velike vrućine uz 29 stupnjeva Celzijusa i 80 posto vlage svakako nisu doprinjele uvjetima u kojima su se našli sportaši.
“Voda je bila vruća, oko 28, 29 stupnjeva, tako da sam se prvi krug na biciklu još tražio i lovio osjećaj. Na trčanju sam odlično krenuo, odmah sam prošao Amerikanca, počao sam pojačavati, no nažalost nakon drugog kruga u jednom zavoju sam se poskliznuo i pao. List na protezi mi se malo nakrivio, nakon toga više nisam mogao pojačavati, već sam održavao da ne pukne skroz kako nebih morao odustati.”- priznao je Franko kako utrka nije tekla baš glatko. Ipak, svjestan je kako je ovaj plasman u top deset paratriatlonaca na svijetu velik uspjeh te dodaje:
“Osjećaj je bio fantastičan, kao niti na jednoj drugoj utrci. Stvarno sam uživao od početka do kraja.”
Antonio Franko je intenzivno u parasportu gotovo 10 god, a svoju prvu medalju, i to brončanu osvojio je 2017. na
Svjetskom kupu u španjolskoj Altafulli. Najveći uspjeh mu je također brončana medalja s Europskog prvenstva 2019. u Valenciji. Trenutačno završava studij na Kineziološkim fakultetu, a uz sve obaveze je i kondicijski trener nogometašima i košarkašima Kraljevice. Njegovim nastupom na Paraolimpijskim igrama bio je zadovoljan i trener Hrvoje Vlahović.

Par sati kasnije započelo je i natjecanje u paraboćanju gdje je Hrvatska također prvi put u povijesti imala svog
predstavnika. Naš prvi hrvatski boćar koji je izborio nastup na Paraolimpijskim igrama, Davor Komar poražen je na startunatjecanja u skupini A, kategorije BC4 od Vivian Yan Wai iz Hong Konga rezultatom 3-4. Davor je dobro ušao u utakmicu te poveo 3-0 ali je bivša svjetska prvakinja uspjela okrenuti rezultat i pobijediti sa 4-3.
“Žao mi je što sam izgubio, želio sam pobjedom otvoriti natjecanje, a ne porazom. Drugačija je energija kada otvoriš natjecanje pobjedom. Međutim, još ništa nije gotovo, ispred mene su još dva meča,”- kazao je Komar nakon odigranog meča.

U Komarovoj kategorji tjelesnih oštećenja, BC4 u kojoj nastupaju paraboćari svih vrsta invaliditeta koji boćaju
samostalno, nastupaju 24 natjecatelja koji su podijeljeni u šest grupa, a četvrtfinale će izboriti šest pobjednika, te dvoje s najboljim skorom. Premda su ovo njegove prve Paraolimpijske igre, Komar je istaknuo kako nije imao tremu te kako se osjećao odlično.

U sljedećem krugu Komara očekuje utakmica protiv Slovaka Martina Steharskya, a u trećem i posljednjem trenutno vodeća na svijetu Kanađanka Alison Levine. Susret će se održati već sutra u 2:30h prema našem vremenu. Davor Komar do sad je osvojio 64 medalje a najveći mu je uspjeh prvo mjesto na svjetskom kupu u Portugalu 2018. Na svjetskoj rang listi pojedinačno u kategoriji BC4 se trenutačno nalazi na 13. mjestu. Osim Komara, sutra nas očekuje i nastup judašice Lucije Brešković s početkom u 3:30 h, ali i nastupi paraatletičara Matije Sloupa i Marijana Presečana u 2:30h te Velimira Šandora u 12h.

Zoran Pamić, mag. rel. int. et dip.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja