Međimurje Press
Sport+

Volonteri u parku – nordijsko hodanje

Aktivnost Volonteri u parku koju organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije druge subote u kolovozu doživjela je svoje osmo ovogodišnje izdanje.

Aktivnost se provodi u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ovaj puta su na njoj sudjelovale članice udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ Šenkovec koje su u Perivoju Zrinski odradile kratko vježbanje i zagrijavanje, a nakon toga napravile krug po Perivoju nordijskim hodanjem. Tradicija je postala da zagrijavanje vodi kineziolog ili trener s licencom, a ovog put tog volonterskog posla prihvatila se Marija Jurak Bošnjak iz Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan.

„Naš klub redovito surađuje sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca na različitim projektima  i kada je stigao poziv odmah sam se odazvala. Bilo je odlično raditi s ekipom iz Šenkovca i vjerujem kako će i nakon ove aktivnosti i dalje se redovito rekreirati i živjeti sportski“ izjavila je Bošnjak Jurak.

Članice „Sport za sve“ Šenkovec vrlo su aktivne ne samo na sportskom već i društvom polju svoje zajednice, a za nordijsko hodanje su se odlučile jer aktivira preko 90 posto mišića u tijelu. „Uz noge aktiviramo i ruke, ravnomjerno raspoređujemo težinu među različitim mišićima cijelog tijela te aktiviramo i gornji dio tijela koji je klasičnim hodanjem zapostavljen. Tijelo tjeramo prema naprijed kroz korištenje štapova, održava se pravilno držanje i zamjetno se povećava intenzitet hodanja“ izjavila je predsjednica Međimurskog saveza športske rekreacije Sport za sve i šenkovečke Udruge Danica Korunić koja se osvrnula i subotnje prijepodne provedeno u idiličnom okruženju čakovečkog parka. „Zbog posebne mikroklime i hladovine nije bilo tako vruće, a u dobrom društvu, razgovoru i smijehu vrlo brzo smo napravili veliki krug oko Starog grada. Veseli me što su sudjelovali i oni jako mladi članovi, kao i žene treće životne dobi“ rekla je dodavši kako i drugima preporučuje nordijsko hodanje, naravno uz poduku licenciranih voditelja.

Cilj aktivnosti “Volonteri u parku” je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju i očuvati životnu okolinu.

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja