Međimurje Press
Policija

Dani vikenda Pu međimurske!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri teške krađe i devet krađa. Materijalna šteta kod sedam krađa pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok će se za preostale dvije procijeniti nakon zaprimanja odštetnog zahtjeva. Izdvajamo tešku krađu u Bukovcu te krađu u Kuršancu. 

Provaljeno u obiteljsku kuću u Bukovcu 

Između 11. i 14. listopada 2022. godine u Bukovcu, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 43-godišnjaka, odakle je ukrao razne prehrambene proizvode i druge predmete. Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako smanjiti mogućnost provale i krađe?

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava te poznavajući stilove i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.
  • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. Svakako jedna od najlošijih navika naših žitelja je sakrivanje ključeva kuće ili stana na raznim lokacijama, npr. ispod otirača, tegli za cvijeće i na drugim ne baš skrovitim mjestima. Tako „sakriveni“ ključevi mogu se vrlo lako pronaći te iskoristiti za nesmetani ulazak u vaš dom.
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno ona zastupa. Telefonski broj potražite sami na telefonskim informacijama ili internetskim stranicama.
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.
  • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su njihove potencijalne žrtve najčešće osobe starije životne dobi, bolesni, invalidi, osobe koje žive same ili djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte češće, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
  • Ne pričajte svima da odlazite na putovanje i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo prodali automobil, stan, kuću ili uštedjeli veću svotu novca kojeg čuvate u svom domu.

U Kuršancu ukradena Opel Tigra

U noći sa subote na nedjelju (15/16. listopada 2022.) u Kuršancu, Uskoj ulici, nepoznati počinitelj ukrao je parkiranu i zaključanu Opel Tigru, čakovečkih registarskih oznaka, vlasništvo 25-godišnjakinje. Ukradeni automobil pronađen u Zagrebačkoj ulici prevrnut na bok te s mnogobrojnim oštećenjima. Materijalnu štetu vlasnica je procijenila na oko 15.000 kuna. Kriminalističko istraživanje se nastavljaju kako bi se utvrdile se sve relevantne činjenice vezane uz ovo kazneno djelo te otkrio počinitelj.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su dvije prometne nesreće, i to obje s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dva vozača. Najveća koncentracija od 1,72 g/kg utvrđena je kod 21-godišnjeg vozača osobnog automobila. Spomenuti  vozač skrivio je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom, koja se dogodila u nedjelju, 16. listopada oko 5:30 sati nedaleko Čestijanca.

INFORMACIJA

Obuka interventne policije s višenamjenskom intervencijskom palicom Tonfa

U sklopu obuke Interventnih jedinica policije, a čija će temeljna zadaća borba s kriminalitetom i sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, predviđena je i obuka policijskih službenika za korištenje višenamjenske intervencijske palice Tonfe. Prilikom obuke odnosno ispita provjeravani su osnovni i intervencijski stavovi, hvatovi, načini nošenja, vrste izvlačenja, udarci jednoručnom i dvoručnom tehnikom te blokiranja. Kao završni dio te obuke policijski službenici su polagali ispit pred stručnom komisijom Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije u prostorijama Policijske uprave međimurske. Završnom ispitu pristupilo je 22 pripadnika interventnih jedinica iz šest policijskih uprava (PU međimurska, PU varaždinska, PU krapinsko-zagorska, PU koprivničko-križevačka, PU virovitičko-podravska i PU brodsko-posavska).

Svi polaznici ispita, prema riječima Josipa Rohačeka iz Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije, pokazali su zavidnu razinu sposobnosti i vještina. „Tonfa“ će biti dio redovite opreme koju će interventne jedinice koristiti na terenu. Višenamjenska intervencijska palica dio je specijalističke opreme koju u svakodnevnom radu koristi interventna policija, a dio je opreme koja je standardizirana u većini europskih interventnih jedinica policije.

Tonfa je postala brend Interventne policije, a samu riječ tonfa automatski se povezuje s interventnom policijom i njenim djelovanjem. Zahvaljujući dobrom radu i obuci s tonfom, implementirana je u i druge ustrojstvene jedinice unutar MUP-a.

Radovan Gačal

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja