Međimurje Press
Policija

Dnevna informacija PU međimurske za četvrtak 19. siječnja 2023.

Održana predavanja u auto školama

Prva predavanja održana 11. i 18. siječnja 2023. godine

Sukladno godišnjem Planu preventivnog i represivnog postupanja policije u cestovnom prometu Policijske uprave međimurske, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Čakovec, u prostorijama „Auto kluba Čakovec“, provodi predavanja za buduće vozače prije polaganja pismenog dijela ispita.

Poučeni pozitivnim iskustvima prethodnih godina, predavanja će se održavati  jednom tjedno tijekom cijele 2023. godine, u cilju smanjenja stradavanja mladih vozača i drugih sudionika cestovnog prometa.

Prilikom provedbe svih vidova i aspekata edukacije vozača i ostalih kategorija sudionika u cestovnom prometu, u maksimalnoj mjeri ukazuje se na potrebu poštivanja prometnih propisa, poglavito na brzinu kretanja vozila, vožnju pod utjecajem alkohola,   izbjegavanju i prevenciji svih oblika i vidova distrakcije tijekom sudjelovanja u prometu, s obzirom da se distrakcija ne odnosi samo vozača motornih vozila, nego i na pješake, vozače bicikla te ostale sudionike u cestovnom prometu.

Na predavanjima koja su održana dana 11. i 18. siječnja 2023. godine,  kandidati za vozače upoznati su sa stanjem sigurnosti cestovnog prometa na području Policijske uprave međimurske za 2022. godinu, najčešćim uzrocima i greškama koje su prethodile prometnim nesrećama, u koje ubrajamo „četiri ubojice u prometu“, sudjelovanjem mladih vozača u prometnim nesrećama, dužnostima sudionika u slučaju prometne nesreće i dr.

Budući vozači educirani su o pozitivnim načelima u prometu, pravilima uzajamnog poštovanja, pomaganja, solidarnosti i tolerantnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama.

Na kraju predavanja uručen im je promidžbeni materijal Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Prometna nesreća na južnoj obilaznici grada Čakovca

Oduzeo prednost prolaska

U četvrtak, 19. siječnja 2023. godine oko 18,25 sati na u Čakovcu na raskrižju državne ceste i odvojka Ulice Pavleka Miškine u Strahonincu, 34-godišnji vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, krećući se kolnikom državne ceste, na semaforiziranom raskrižju, je ušao u raskrižje, gdje je započeo skretanje ulijevo, a da nije propustio vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja.

Zbog toga je vozilom udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 70-godišnjak.

Uslijed udara prvi osobni automobil, odbačen je djelomično izvan kolnika.

Mlađi vozač je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje će se ozljede okvalificirati naknadno.

Vrijeđao više službenih osoba u Prelogu

Podnijet optužni prijedlog općinskom sudu

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je u četvrtak 19. siječnja 2023. godine u jutarnjim satima u Prelogu, Glavnoj ulici, 66-godišnji muškarac s područja grada Preloga u prostorijama porezne uprave pogrdnim riječima vrijeđao dvije djelatnice porezne uprave. Zatim je u prostorijama zavoda za zdravstveno osiguranje pogrdnim riječima također vrijeđao djelatnicu da bi potom vrijeđao i službenu osobu koja je izlazila iz prostorija gradskog poglavarstva.

Protiv muškarca podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu zbog počinjenih prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
(Nenad Risek)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja